Κατερίνα Μισιχρόνη: «…σε θέσεις καίριες, βρίσκονται, κυρίως, άνθρωποι ακατάλληλοι»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Θα πεθάνω, αν πεθάνεις»
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 11:25

Η Κατερίνα Μισιχρόνη πειραματίζεται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, τη βία, την παραβατικότητα, και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο με απόλυτα και ακραία συναισθήματα, τα οποία φωλιάζουν σε νεαρά σώματα και ψυχές, που επιδιώκουν σχέσεις αγάπης και φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που, εύκολα, καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς, η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη μάς μιλά για την παράσταση «Θα πεθάνω, αν πεθάνεις».

Θίγοντας το ζήτημα σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι, το παραβατικό έργο της Σουηδής συγγραφέως Anna Maria Nygren παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της ανατρεπτικής Έλενας Πέγκα, στο Χώρος Θέατρο, έως τις 19 Φεβρουαρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Στη συνέχεια, το έργο θα παιχτεί στο θέατρο Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη, για 5 μόνο παραστάσεις, από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Ως ηρωίδα του έργου, η Κατερίνα Μισιχρόνη πειραματίζεται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, τη βία, την παραβατικότητα, και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποια ζητήματα θίγει το παραβατικό αυτό έργο;

Το συγκεκριμένο έργο διαπραγματεύεται έννοιες βασικές και απόλυτες, όπως αυτές του έρωτα, της φιλίας, της εγκατάλειψης, της μη αποδοχής, της κοινωνικής συνύπαρξης και της παραβατικότητας.

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωές του.

Πρόκειται για τέσσερα νεαρά παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, τα οποία, μέσα από τη φιλία και τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο, στη διάρκεια μίας ημέρας, πειραματίζονται τόσο με τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και με τον εαυτό τους. Είναι τέσσερις  χαρακτήρες με έντονες επιθυμίες, ολόκληρα συναισθήματα που ψάχνουν διαρκώς συνθήκες εκτόνωσης. Ο έρωτας, η φιλία, το παιχνίδι, αλλά και το πως τα ίδια συναισθήματα μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ανατραπούν και να πάρουν αρνητικό πρόσημο, ωθώντας τους πρωταγωνιστές μας σε ένα σκοτεινό τοπίο, είναι έννοιες και δυναμικές, που διατρέχουν το έργο καθ’ όλη τη διάρκεια του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

Η Αυρήλια είναι ένας έντονος χαρακτήρας με αρκετές αντιθέσεις. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο “αρχηγός” της παρέας. Είναι πιο κοντά στη Μούα, στην οποία φέρεται, όπως και στον εαυτό της, άλλοτε με τρυφερότητα και άλλοτε με σκληρότητα. Είναι ονειροπόλα, θαρραλέα, της αρέσει να ξεπερνάει τα όρια, προκλητική, αλλά και μόνη. Με έναν τρόπο, δεν αφομοιώνεται πουθενά απόλυτα. Θα έλεγα ότι έχει έναν εκρηκτικό χαρακτήρα, που, σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενεργοποιεί συγκρούσεις.

Τι βιώνουν αυτά τα πρόσωπα και τι αποτυπώνεται στην ιστορία τους;

Τα πρόσωπα του έργου βιώνουν, σίγουρα, έντονα συναισθήματα πάνω σε θεμελιώδεις έννοιες, όπως ο έρωτας και η απώλεια. Στον κόσμο τους, όλα είναι αμφίσημα. Η αγάπη έχει τη δύναμη να σώσει, αλλά και να καταστρέψει, την ίδια στιγμή. Στην ιστορία τους, ίσως, αποτυπώνεται και ένα κομμάτι των σύγχρονων νέων, όπου ό,τι επιθυμούν τους γεμίζει φόβο.

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Η τωρινή της, όμως, εικόνα δεν θα κρύψω ότι με απογοητεύει. Έχω την αίσθηση ότι οι θεσμοί - οι περισσότεροι - είναι σαθροί. Με θυμώνει που, σε θέσεις καίριες, βρίσκονται, κυρίως, άνθρωποι ακατάλληλοι. Αισθάνομαι ότι, σε αυτήν την Ελλάδα, το κράτος βρίσκεται πολύ μακριά από τους πολίτες του, και, έτσι, η κοινωνική μοναξιά απλώνεται σαν ένα βαθύ σκοτάδι.

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

Χρειαζόμαστε, κατά τη γνώμη μου, καλές διαπροσωπικές σχέσεις, ισχυρές φιλίες και μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας!

Τι σας τονώνει το ηθικό;

Τα παραδείγματα ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, προσπαθούν διακαώς να διατηρήσουν την πνευματική και ψυχική τους διαύγεια και όσοι επενδύουν σε θετικές πράξεις και συναισθήματα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου, σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα, σκηνικά - κοστούμια: Valentino Marengo, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, μουσική επιμέλεια: Έλενα Πέγκα, πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης, επιμέλεια κίνησης: Ίρις Νικολάου, βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη, φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός, παραγωγή: Ρούλα Νικολάου. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Πληροφορίες

Χώρος Θέατρο: Πραβίου 6 (Σπύρου Πάτση με Ορφέως) - Αθήνα (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3426736. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 14, 12 και 10 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς