Η δύναμη της διπλωματίας

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 14:00
REUTERS/JASON LEE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

«Η διπλωματία είναι η τέχνη για να δαμάζεις τη δύναμη» είχε πει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ. Και με τη διπλωματία πορεύονται στο σημερινό ανταγωνιστικό σύστημα οι μεγάλες δυνάμεις, έτσι ώστε να μεριμνούν για την ασφάλεια και την ισχύ τους.

Στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος είναι για την Κίνα, που ανήσυχη από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ σπεύδει να διασφαλίσει τη θέση της ως η δεύτερη κορυφαία οικονομία του πλανήτη. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα κάνει θεαματική είσοδο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα, θέτοντας τη χώρα του στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

Είναι η πρώτη φορά που Κινέζος πρόεδρος συμμετέχει στο Νταβός, υποδηλώνοντας την εξωστρέφεια και το άνοιγμα του Πεκίνου στην παγκόσμια πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ελίτ, το οποίο βάζει και επισήμως την «υπογραφή» του στην παγκοσμιοποίηση. Η Kίνα προσπαθεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι αποτελεί τον πιο υπεύθυνο επενδυτή, την ώρα που οι ΗΠΑ συνιστούν «πηγή» ανησυχίας, έντασης και αστάθειας. Οι κινεζικές επιχειρήσεις αύξησαν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό κατά 55% το 2016, ενώ στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις η Κίνα αναδείχτηκε πρώτη με συμφωνίες συνολικής αξίας 221 δισ. δολαρίων.

Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκει η Κίνα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι να υψώσει φωνή, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ της ασκεί κριτική. Όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις πρέπει να αντιδράσεις και αυτό ακριβώς κάνει ο Κινέζος πρόεδρος. Ήδη, ανησυχία έχει προκαλέσει στο Πεκίνο η επιλογή του Τραμπ να διορίσει ως σύμβουλο σε θέματα εμπορίου τον Πίτερ Ναβάρο, έναν ακαδημαϊκό που είναι γνωστός για τις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της Κίνας.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στην περίπτωση που ο Τραμπ υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες, αναφορικά με την επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Πριν ακόμη από το Νταβός, ο Τζινπίνγκ φρόντισε με σταθερά βήματα να εδραιώσει τη θέση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και στα χρηματοοικονομικά. Τώρα, θα αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή