Στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών η συνέχεια για το Κυπριακό

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 00:02
UPD:08:27
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

A- A A+

Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, να τονίζει σε δήλωσή του πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Στις διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, θα ετοιμαστεί ένα πόρισμα και θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε εξάλλου ότι συνεχίζεται ο δικοινοτικός διάλογος στην Κυπρο για τα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ είπε ότι «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση».

ΟΗΕ: Δέσμευση των συμμετεχόντων για συνολική λύση

Στη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στέκονται σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις συζητήσεις υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη στάθηκαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων.

EURONEWS

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί, με τα ακόλουθα βήματα:

  •  Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
  • Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
  •  Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά, αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Μιλώντας στο Reuters, ο γ. γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε βέβαιος πως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ήταν αποφασισμένοι να κάνουν μία «τελευταία προσπάθεια», προκειμένου να βρεθεί λύση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή