Ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 13:44
UPD:16:11
EPA/PIERRE ALBOUY / POOL

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

A- A A+

Τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τίθενται στο επίκεντρο της πολυμερούς διάσκεψης που είναι σε εξέλιξη για το Κυπριακό, στη Γενεύη. Τις εργασίας συντονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

EPA

Η ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «η Ε.Ε. συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος

Πριν τις 2 μ.μ. ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος στο πλαίσιο της διάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι εισαγωγικές παρεμβάσεις που έγιναν από όσους έλαβαν τον λόγο κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο όπως αυτό κατ` επανάληψη έχει εκφραστεί μέσα από τις δημόσιες τους δηλώσεις.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ακολούθως μίλησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει στη διάσκεψη με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ν. Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις και στρατεύματα

Τη θέση ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, θα μπορούσε το θέμα της ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε., καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η Ε.Ε.

Τη θέση για παραμονή των εγγυήσεων επανέλαβε ο Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, επανέλαβε την τουρκική θέση για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

EPA

«Η συνέχιση των ρυθμίσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που έχουν υπάρξει η βάση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια, είναι μια αναγκαιότητα, δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή» ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου. 

«Αναμένουμε αυτό το ζήτημα να αξιολογηθεί με κατανόηση σε συνδυασμό με τις πραγματικότητες στο νησί» πρόσθεσε. 

Μετά την πρώτη σύνοδο, ακολούθησε δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες και αυτήν την ώρα πραγματοποιείται γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθονται τρία άτομα από κάθε αντιπροσωπεία.

Συνάντηση Γκουτέρες το απόγευμα με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, νωρίς το απόγευμα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει από κοινού συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την `Υπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΓΓ ΟΗΕ: Καλά νέα από τις συνομιλίες θα μας δώσουν λόγο για ελπίδα

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της Αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο θα μας δώσουν ένα λόγο να έχουμε και πάλι ελπίδα.

Σε δική του ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, o Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον αναφέρει πως βρίσκεται στη Γενεύη για να παρέχει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και δημιουργικότητα για να βρουν λύση.

Γιούνκερ: Να αδράξουν όλοι την ευκαιρία για επανένωση

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι, όταν πρόκειται για την ειρήνη, οι πάντες πρέπει να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο και κάλεσε όλους να αδράξουν την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, η οποία χωρίζεται από την τουρκική εισβολή του 1974.

Αργά το απόγευμα η δεύτερη σύνοδος

Στις 19.00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η δεύτερη σύνοδος της διάσκεψης.

Πληροφορίες για παρουσία Γιλντιρίμ στη Γενεύη.

Πριν από τη διάσκεψη προηγήθηκε σειρά επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί, σημειώνει το Μαξίμου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή