Ώρα Κυπριακού στη Γενεύη

Αρχίζει η διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 08:07
UPD:12:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη. 

A- A A+

Με τη διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων κορυφώνονται σήμερα στη Γενεύη οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, η διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και τις εργασίες θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη «η Ε.Ε. θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

EURONEWS

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα συνεχιστεί στις 18:00 (τοπική ώρα). Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα κάνει δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Κοτζιά

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γγ υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ευάγγελος Καλπαθάκης, ενώ από κυπριακής πλευράς λαμβάνουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, στη συνάντηση  συνοψίστηκαν οι θέσεις της Ελλάδας και Κύπρου τόσο στα διαδικαστικά όσο και σε ζητήματα ουσίας, τα οποία αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Μαξίμου για Κυπριακό: Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί

Αναφερόμενη στη σημερινή διάσκεψη, κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε πως αν διαφανεί πιθανότητα λύσης στη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη «τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Σύμφωνα με το Μαξίμου, εάν διαφανεί λύση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της διάσκεψης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή