Παπαρήγα: «Όχι» στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 13:52
A- A A+

Να πει «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση το Κοσόβου ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά τη σημερινή τους συνάντηση, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να μη δεχθεί τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, που όπως είπε, «βλέπουν με καλό μάτι, στο όνομα του εφικτού, την ανεξαρτητοποίηση».

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα, «το ψήφισμα του ΟΗΕ, το 1244/99, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Λένε ότι δεν έχει εφαρμοστεί, είχε εμπόδια. Όμως, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μόλις το 2002 έκανε μια προσπάθεια έλεγχου και το 2004 καθόρισε τα κριτήρια. Κατά τη γνώμη μας, συνειδητά, με ευθύνη ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφέθηκε αυτό το ψήφισμα να μην υλοποιηθεί και υλοποιήθηκε σε βάρος των Σέρβων». «Έστω αυτό το ψήφισμα να τηρηθεί» συνέχισε η κ. Παπαρήγα, «το οποίο προβλέπει κάποια δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο αλλά, ρητά τουλάχιστον, καθορίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής συνόρων».

Με μια ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση, προειδοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. «Πρώτα πρώτα και το νέο κράτος θα είναι ένα κράτος μισοκράτος, προτεκτοράτο. Υπάρχει το πρόβλημα της Βοϊβοντίνα, υπάρχει το πρόβλημα στο Σαντζάκ, στο Πρέσεβο. Υπάρχει οπωσδήποτε ο διαχωρισμός Σερβίας - Μαυροβουνίου, που και αυτός βρίσκεται σ΄ ένα δρόμο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και γιατί δεν πρέπει να σκεφτούμε τι θα σημάνει τα επόμενα χρόνια για το Αιγαίο, για την Κύπρο, για τη Δυτική Θράκη; Ξέρουμε ότι ένα βήμα μπρος σε τέτοια ζητήματα, μπορεί να φέρουν τα Βαλκάνια ακόμα περισσότερο πίσω», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν έθεσε ζητήματα εσωτερικά, όχι γιατί δεν είναι μεγάλα και οξυμένα, αλλά επειδή το ζήτημα του Κοσόβου διασυνδέεται με εξελίξεις και με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή