Η Σερ σε ταινία με θέμα υγειονομικό σκάνδαλο στην πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 10:25
A- A A+

Έπειτα από την τελευταία μεγάλη της κινηματογραφική ερμηνεία, το 2010, στην ταινία «Burlesque», η Σερ θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία του τηλεοπτικού δικτύου Lifetime, με θέμα το υγειονομικό σκάνδαλο με τη μόλυνση του νερού στην πόλη Φλιντ, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Η 70χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός θα υποδυθεί μία γυναίκα που παρουσιάζει προβλήματα υγείας από τη μόλυνση στο νερό της πόλης. Η Σερ και η Κέιτι Κούριτς έχουν αναλάβει την παραγωγή της τηλεοπτικής ταινίας.

Η οικονομική κρίση και η ανάγκη περικοπών οδήγησε το 2011 σε αλλαγή στο σύστημα υδροδότησης της πόλης στο Μίσιγκαν, η οποία όμως προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους, και εκτεταμένη μόλυνση από μόλυβδο.

Για να μειωθούν οι λειτουργικές του δαπάνες οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την άντληση νερού από τον ποταμό Φλιντ και όχι από το δίκτυο υδροδότησης του Ντιτρόιτ. Οι κάτοικοι της πόλης Φλιντ άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ποιότητα του νερού. Από αναλύσεις που έγιναν εντοπίστηκε στο νερό βακτήριο για την καταπολέμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ειδικές χημικές ουσίες.

LARRY MARANO/REX/SHUTTERSTOCK

Το νερό του ποταμού και οι χημικές ουσίες προκάλεσαν διάβρωση στους απαρχαιωμένους αγωγούς του δικτύου του Φλιντ, οι οποίοι άρχισαν να απελευθερώνουν μόλυβδο, τοξική ουσία που προκαλεί σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εξετάσεις αίματος χιλιάδων κατοίκων επιβεβαίωσαν πως δηλητηριάστηκαν από μόλυβδο κι αυτό προκάλεσε αναστάτωση και οργή.

Εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων έχουν κατατεθεί αγωγές και έχουν ανοίξει αρκετές υποθέσεις. Στις 5 Ιανουαρίου 2016, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ, στον οποίο επίσης καταλογίζονται ευθύνες.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016, δύο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και δύο εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης στη μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού καταδικάστηκαν για ψευδή στοιχεία και συνομωσία.

Στις κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων περιλαμβάνεται η απόπειρα κατάχρησης εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός νέου αγωγού, ώστε να γίνει ο ποταμός Φλιντ η πηγή πόσιμου νερού για την πόλη. Τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε συνολικά 13 ποινικές υποθέσεις για την κρίση του νερού.

Η ταινία «Flint» δεν είναι η πρώτη, στην οποία η Σερ προβάλλει μία αληθινή ιστορία. Η ηθοποιός προτάθηκε για Όσκαρ το 1983 για την ταινία «Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» (Silkwood), στην οποία η ίδια και η Μέριλ Στριπ υποδύονται εργαζόμενες σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο που λειτουργεί με ελλιπή μέτρα ασφάλειας.

Προτεινόμενα για εσάς