Ύποπτος σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στη Νότια Κορέα ο επικεφαλής της Samsung

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 19:46
UPD:19:46
REUTERS/© POOL New / Reuters

Ο επικεφαλής του Samsung Group Τζέι Λι

A- A A+

Ειδικός εισαγγελέας στη Νότια Κορέα θα ανακρίνει τον επικεφαλής του Samsung Group, Τζέι Λι, ως ύποπτο σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα, το οποίο – όπως αναφέρει το Reuters- ίσως οδηγήσει σε παραίτηση την πρόεδρο Παρκ Γκουν-χιε.

Αναλυτικότερα, εισαγγελείς εξετάζουν το αν πληρωμές της Samsung ύψους 30 δισεκατομμυρίων γουόν (25 εκατομμυρίων δολαρίων) για επιχειρήσεις και ιδρύματα που υποστήριζε η φίλη της Παρκ, Τσόι Σουν-σιλ, σχετίζονται με απόφαση του εθνικού συνταξιοδοτικού φορέα το 2015 να υποστηρίξει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση μεταξύ δύο θυγατρικών του γκρουπ.

EURONEWS

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε πως ο επικεφαλής της Samsung κλήθηκε για ανάκριση την Πέμπτη, λόγω υποψιών για δωροδοκία. Ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια όταν ρωτήθηκε εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες- αλλά επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί ένταλμα σύλληψης. Εκπρόσωπος του Samsung Group αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

Για τη Samsung και την ιδρύτρια οικογένεια Λι, μια υπόθεση τέτοιου είδους, με πιθανή απαγγελία κατηγοριών ή και καταδίκη του Τζέι Λι, θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στις προσπάθειες ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας από τον «πατριάρχη» της οικογένειας, Λι Κουν-χι. Σημειώνεται πως στον όμιλο είναι σε εξέλιξη από το 2014 διαδικασίες αναδιάρθρωσης, για τη μεταβίβαση του ελέγχου στον Τζέι Λι και τις δύο αδελφές του.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τη Samsung, η οποία πέρασε ούτως ή άλλως ένα δύσκολο 2016, λόγω της υπόθεσης με τις φωτιές στα Galaxy Note 7, η οποία οδήγησε στην απόσυρση της συσκευής.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς