Το πώς συνδέεται η στοματική υγεία με την εμφάνιση πνευμονίας ανέλυσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.
Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων το 2016, αποκάλυψε ότι η στοματική υγιεινή είναι η καλύτερη πρόληψη για την πιθανότητα εκδήλωσης πνευμονίας.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία πάνω από 26.000 ατόμων που δεν υποβάλλονταν ποτέ σε οδοντιατρικό έλεγχο, και διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά έχουν κατά μέσο όρο 86% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πνευμονία, σε σχέση με τα άτομα που κάνουν τακτικές επισκέψεις στον οδοντογιατρό τους, και όταν λέμε τακτικές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, μερικά από τα μικρόβια που προκαλούν πνευμονία, είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος και ο σταφυλόκοκκος.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η καθημερινή περιποίηση των δοντιών μας καθώς και όλης της στοματικής κοιλότητας και οι τακτικοί έλεγχοι από οδοντίατρο μειώνουν κάθε πιθανό κίνδυνο εμφάνισης αυτών των μικροβίων πριν καταλήξουν στους πνεύμονες και ως εκ τούτου προλαμβάνουν την πνευμονία.
Αναλύοντας τη μελέτη η οδοντίατρος – στοματολόγος Φωτεινή Καλιακάτσου επεσήμανε ότι είναι ουτοπικό να νομίζουμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, αλλά σίγουρα η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να τα περιορίσει.
Όπως είπε, η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα, παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών και προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα, τα μικρόβια ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα, που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Η κ. Καλιακάτσου μας συμβουλεύει για το πώς μπορούμε να διατηρούμε την καλή στοματική υγιεινή:
- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον τρία λεπτά, ώστε να αποτρέψουμε την περιοδοντική νόσο που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών.
- Προτιμάμε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα, την οποία πρέπει να αλλάζουμε κάθε τρεις μήνες.
- Χρησιμοποιούμε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, επειδή βοηθούν στην πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
- Ολοκληρώνουμε το βούρτσισμα των δοντιών με χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
- Χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια αν έχουμε θήκες, γέφυρες, εμφυτεύματα ή σιδεράκια.
- Αποφεύγουμε τροφές που βλάπτουν τα δόντια, όπως γλυκά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, αποφεύγουμε και το κάπνισμα, αφού η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων, καθώς και άλλα προβλήματα, όπως καρκίνο.