Αιθαλομίχλη και επιπτώσεις για την υγεία μας

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 21:07
UPD:21:07
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ένα παραδοσιακό τζάκι, εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένας καλά συντηρημένος καυστήρας.

A- A A+

Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος

Η αιθαλομίχλη είναι μία μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης καθώς και από το διοξείδιο του θείου το οποίο είναι ένα δηλητηριώδες αέριο.

Ένα παραδοσιακό τζάκι, εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένας καλά συντηρημένος καυστήρας. Τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται σε εκείνα που έχουν διάμετρο 2,5-10μm, τα οποία συνήθως αποτελούνται από σίδηρο, πυρίτιο, οξείδια του αργιλίου τα οποία είναι εσπνεύσιμα καθώς και σε αυτά με διάμετρο μεγαλύτερη από 2,5μm,  τα οποία παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από τα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, φτάνοντας μέχρι και τις τελικές κυψελίδες των πνευμόνων προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Εκτός από το αναπνευστικό τα αιωρούμενα μικροσωματίδια προσβάλουν και το καρδιαγγειακό σύστημα, καταστρέφοντας τα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας ένα φάσμα παθήσεων που εκτίνεται από τη στεφανιαία νόσο έως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα κυριότερα συμπτώματα από τη συστηματική έκθεση στην αιθαλομίχλη, είναι ο επίμονος ξηρός και βασανιστικός βήχας με ένα συνοδό αίσθημα καψίματος- στο λαιμό, ενώ σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκύψει ακόμα και παρόξυνση της νόσου (για παράδειγμα παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ή Βρογχικού Άσθματος) με προοδευτικά επιδεινούμενη δύσπνοια και ανάγκη εισόδου στο νοσοκομείο.

Τέλος οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από έκθεση στην αιθαλομίχλη είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι καθώς και οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, κυρίως από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό, όπως οι ασθενείς με Χ.Α.Π. (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), Βρογχικό Άσθμα, Στεφανιαία Νόσο και Καρδιακή Ανεπάρκεια. Για τα παραπάνω άτομα συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στην αιθαλομίχλη με τον περιορισμό κατ’ οίκον (όσο αυτό είναι δυνατόν) τις ημέρες που οι εισπνεόμενοι ρίποι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή