Die Welt: Διαμάχη για τον διάδοχο του Σουλτς στο Ευρωκοινοβούλιο

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 11:48
UPD:11:50
REUTERS/YVES HERMAN

Για καιρό θεωρείτο βέβαιο ότι ισχύει η έγγραφη -μυστική- συμφωνία της 24ης Ιουνίου 2014 μεταξύ χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων ότι τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς θα διαδεχόταν ένας χριστιανοδημοκράτης. Εντελώς ξαφνικά όμως -στα τέλη Νομεβρίου- ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

A- A A+

Η μάχη για τη διαδοχή του Μάρτιν Σούλτς στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ξεφεύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας Die Welt από τις Βρυξέλλες. «Τώρα απειλείται πολιτικό λουτρό αίματος», φέρεται να δήλωσε ένας ευρωβουλευτής. O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε, με επείγουσα επιστολή του, τους «αγαπητούς συναδέλφους» της κοινοβουλευτικής του ομάδας να αποφύγουν «τις κομματικές διαμάχες».

Με την επιστροφή των ευρωβουλευτών από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους ξεκίνησε η φάση των συζητήσεων στο παρασκήνιο και οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου προσπαθούν να διατηρήσουν τη συνοχή των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Οι διαδικασίες όμως έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως μεταδίδουν ο ανταποκριτές της γερμανικής εφημερίδας.

«Τελικά θα μπορούσαν να θριαμβεύσουν οι αντίπαλοι της Ευρώπης, διότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαρτάται από την εύνοιά τους και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παταγώδη αποτυχία», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Για καιρό θεωρείτο βέβαιο ότι ισχύει η έγγραφη -μυστική- συμφωνία της 24ης Ιουνίου 2014 μεταξύ χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων ότι τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς θα διαδεχόταν ένας χριστιανοδημοκράτης. Εντελώς ξαφνικά όμως -στα τέλη Νομεβρίου- ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν έξι υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τρεις μόνο έχουν πιθανότητες εκλογής: Ο Πιτέλα, ο Αντόνιο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος είναι μάλλον outsider.

Oι δύο πρώτοι, οι οποίοι είναι και οι επικρατέστεροι, είναι Ιταλοί και δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Ο σοσιαλδημοκράτης Πιτέλα είναι θεατρικός και θυελλώδης, ενώ ο συντηρητικός Ταγιάνι βρίσκεται στον αντίποδα και δημιουργεί μεν συμπάθειες, αλλά υπήρξε στο παρελθόν εκπρόσωπος Τύπου του Μπερλουσκόνι, κάτι το οποίο εξέχοντες βουλευτές του ΕΛΚ θεωρούν ότι βλάπτει την εικόνα του. Αν όμως χάσει τότε και η εικόνα του ίδιου του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ θα έχει τσαλακωθεί και θα ήταν ο μεγάλος χαμένος, σημειώνει η Welt.

Ίσως τελικά όμως οι Ιταλοί να αποφασίσουν συνολικά υπέρ του Ταγιάνι, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο, διότι ο Πιτέλα δήλωσε στη Welt ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του μέχρι και την τέταρτη ψηφοφορία. 

Το θέμα όμως δεν είναι το πρόσωπο. Η εκλογή είναι κατά την άποψη πολλών βουλευτών, κυρίως από το αριστερό στρατόπεδο, αποφασιστικής σημασίας για την Ευρώπη: ζητούν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες και λιγότερη πολιτική λιτότητας. Θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο της «αυστηρής λιτότητας» των Βρυξελλών. 

Οι σοσιαλδημοκράτες επί παραδείγματι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι έχουν βαθύνει τα κοινωνικά χάσματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Αν λάβει κανείς υπ' όψιν το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν νέοι στη νότια Ευρώπη είναι άνεργοι, τότε είναι θέμα απλής λογικής να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Ούντο Μπούλμαν, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD). 

 Στην πραγματικότητα με τη διαμάχη για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές του 2019, συμπεραίνει η Welt.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή