Το περσινό έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί με αρκετή διαφορά, με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη Συμφωνία του Παρισιού, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοπέρνικος.
Η Αρκτική ήταν η περιοχή που σημείωσε την πιο απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων μερών της Αφρικής και της Ασίας, επίσης βίωσαν ασυνήθιστη ζέστη. Αντίθετα, μερικά μέρη της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής ήταν πιο ψυχρά από το κανονικό.
CLIMATE.COPERNICUS.EU
Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία το 2016 κατά μέσο όρο ήταν 14,8 βαθμοί Κελσίου, ή 1,3 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι πριν από την Βιομηχανική Επανάσταση, όταν ξεκίνησε η ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η κοινοτική υπηρεσία.
Το 2015, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη έως δύο βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, προωθώντας παράλληλα μια σαρωτική στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια.
Οι θερμοκρασίες πέρυσι έσπασαν το ρεκόρ του 2015 σχεδόν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου, ενισχυμένες από τη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και από το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό.
CLIMATE.COPERNICUS.EU
Το Φεβρουάριο του 2016 και μόνο, οι θερμοκρασίες ήταν 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση. Η άνοδος της θερμότητας προκαλεί πιο έντονες και συχνές πυρκαγιές, καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και πιο ισχυρές νεροποντές που διαταράσσουν τις προμήθειες νερού και τροφίμων.
Τα δεδομένα είναι σε συμφωνία με αυτά του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, της κύριας αρχής για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, που θα δημοσιεύσει τη δική του έκθεση τις επόμενες εβδομάδες.