Προς λύση το πρόβλημα των οφειλών των νοσοκομείων

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2001 13:41
A- A A+

Προς οριστική λύση βαίνει το μείζον πρόβλημα των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, όμως σε εκκρεμότητα παραμένει η τακτοποίηση των οφειλών προς τους εισαγωγείς αντιρετροϊκών φαρμάκων με συνέπεια να απειλούνται με ελλείψεις οι ασθενείς που πάσχουν από AIDS.

Βάσει συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την περασμένη Τρίτη με την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των τριών κλάδων που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό, το τεράστιο χρέος των 350 δισ. δρχ. που είχε συσσωρευθεί έως τις 30 Απριλίου του 2001, θα εξοφληθεί άμεσα από την Εθνική Τράπεζα με μία έκπτωση 3,5% που θα χορηγήσουν οι δικαιούχοι και που αντιστοιχεί σε περίπου 12 δισ. δρχ.

Στην ουσία, πρόκειται για δανεισμό του δημοσίου από την Εθνική, η οποία θα αναλάβει να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του δημοσίου, αφού προηγουμένως ελέγξει τη νομιμότητα των παραστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πληρωμή και τον διακανονισμό, αποκλείσθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η ρύθμιση των οφειλών, θα γίνει με τροπολογία που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

Παρά όμως τη θετική αυτή εξέλιξη, οι σχέσεις νοσοκομείων-προμηθευτών, σκιάζονται από την εκκρεμότητα που υπάρχει στο πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, που προορίζονται γαι θεραπεία ασθενών που πάσχουν από AIDS.

Για το πρόγραμμα αυτό, έχει επιχορηγηθεί με σημαντικό ποσόν ο ΕΟΦ, όμως για γραφειοκρατικούς πιθανώς λόγους, καθυστερείται η εξόφληση τιμολογίων αξίας άνω των επτά δισ. δρχ.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών για φάρμακα κατά του AIDS, αφορά σε πολλές περιπτώσεις χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 1999 έως σήμερα.

Οι εισαγωγείς και οι φαρμακοβιομήχανοι, έχουν από τριμήνου ενημερώσει για το θέμα του AIDS την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, πλην όμως η εκκρεμότητα παραμένει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή