«Η ισότητα των φύλων υποχρέωση όλων μας»

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 18:57
UPD:19:09

A- A A+

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ευθύνη των γυναικών αλλά υποχρέωση όλων μας, τονίζει σε μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το 2005 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ισότητα των δύο φύλων και την πρόοδο των γυναικών, σημειώνει ο κ. Αναν, καθώς φέτος είναι η χρονιά της δεκαετούς αναθεώρησης της Διάσκεψης του Πεκίνου και της διακήρυξης δράσης που υιοθετήθηκε.

Στην τελευταία δεκαετία, επισημαίνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, υπήρξε σαφής πρόοδος σε πολλά μέτωπα. Το προσδόκιμο όριο ζωής και τα ποσοστά γονιμότητας έχουν αυξηθεί. Περισσότερα κορίτσια εγγράφονται στη βασική εκπαίδευση. Όλο και πιο πολλές γυναίκες αποκτούν μεγαλύτερο εισόδημα.

Την ίδια στιγμή όμως νέες προκλήσεις έχουν δημιουργηθεί: Η διακίνηση γυναικών και παιδιών, μια απεχθής αλλά ολοένα αυξανόμενη κοινή πρακτική. Ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών-θυμάτων στις ένοπλες συρράξεις. Η τρομακτική αύξηση του AIDS ανάμεσα στις γυναίκες και κυρίως στις νέες.

Ωστόσο, προσθέτει ο γ.γ. του ΟΗΕ, αν κάνουμε μία αναδρομή στην περασμένη δεκαετία, ένα πράγμα ξεχωρίζει: Έχουμε μάθει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δεν είναι άλυτα προβλήματα. Πρέπει να εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτά που έχουμε διδαχθεί μέχρι σήμερα, να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους και να δράσουμε σε διαφορετικά πεδία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την ίδρυση ενός νέου ινστιτούτου για την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως και για τη γεφύρωση του χάσματος στις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις 25 χώρες μέλη της Ένωσης.

«Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορταστεί η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας από την πρόταση για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα είναι αφιερωμένη στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών;», δήλωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Ίσων Ευκαιριών Βλαντίμιρ Σπίντλα, προσθέτοντας ότι «η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα βάσει της Συνθήκης της ΕΕ και προτεραιότητα της πολιτικής της Ένωσης».

Παρά την πρόοδο στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων, η διαφορά στους μισθούς των δύο φύλων στις χώρες της ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο 15%, υπενθύμισε ο Σπίντλα, σημειώνοντας ότι το νέο ινστιτούτο θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην παροχή των γνώσεων που χρειάζονται για την ανάπτυξη πολιτικής για την ισότητα μεταξύ των φύλων στις χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα σήμερα θα φωτιστεί το εμβληματικό μνημείο Atomium στις Βρυξέλλες, το οποίο παρουσιάζει ένα άτομο σιδήρου μεγεθυμένο κατά 160 δισεκατομμύρια φορές, κυρίως για να τιμηθεί η γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Ομπενά που κρατείται όμηρος στο Ιράκ.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο των Βρυξελλών υιοθέτησε σήμερα κατάλογο με τα ονόματα 24 γυναικών που σφράγισαν την Ιστορία του 20ου αιώνα, τα οποία μπορεί να δοθούν προσεχώς σε δρόμους ή δημόσιους χώρους της βελγικής πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Φρίντα Κάλο, η Αννα Φρανκ και η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

* Στη φωτογραφία, διαδήλωση γυναικών στην Τουρκία με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας της γυναίκας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή