Κυπριακό: Πέφτουν οι τόνοι, χαμηλώνουν οι προσδοκίες

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 18:25
UPD:18:36
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Το καλύτερο το οποίο θα μπορούσε να περιμένει ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, είναι μια πρόοδος στα λιγότερο σημαντικά θέματα, όπως το εδαφικό, με το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί να παραμένουν στον «πάγο» των γεωπολιτικών εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία.   

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» γύρω από την απόπειρα συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ελλάδα και Τουρκία προετοιμάζουν την κοινή γνώμη -τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων- να κρατά «μικρό καλάθι» για την πενταμερή στη Γενεύη την επόμενη Πέμπτη.

Μετά τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά την Τετάρτη, ότι η διαδικασία στη Γενεύη είναι «open-end», δηλαδή θα έχει και επόμενα επεισόδια, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του Τουφάν Έρχιουμαν, ο οποίος επισκέφτηκε την Τρίτη και την Τετάρτη την Άγκυρα, μιλώντας στο δίκτυο Μπαϊράκ δήλωσε ότι στη Γενεύη ενδέχεται να καταγραφούν σημαντικές εξελίξεις και συγκλίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια τελική διάσκεψη κατά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον τουρκικό Τύπο, το plan B της Άγκυρας δεν αποκλείει τη σύγκληση μιας νέας διάσκεψης στο μέλλον με βάση την όποια πρόοδο σημειωθεί στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά και τη συνάντηση τους στην Κύπρο χθες Τετάρτη, μεταβαίνουν στην Ελβετία με αρκετά ανοιχτά θέματα μέρος των οποίων θα επιχειρήσουν να λύσουν στην επόμενη συνάντησή τους, το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη.

Με βάση τα παραπάνω, το καλύτερο το οποίο θα μπορούσε να περιμένει ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα μεταβεί στην Ελβετία, είναι μια πρόοδος στα λιγότερο σημαντικά θέματα, όπως το εδαφικό, με το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί να παραμένουν στον «πάγο» των γεωπολιτικών εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία.   

Το διαφαινόμενο τοπίο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η πενταμερής αποφορτίζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Αθήνα, εν όψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στην Αθήνα και της συνάντησης την Τρίτη του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή