ΥΠΟΙΚ: Η υπόθεση Σώρρα είναι ήδη στη Δικαιοσύνη

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 16:31
UPD:17:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΩΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Απορρίπτουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τα περί κυβερνητικής απραξίας απέναντι στο «φαινόμενο Σώρρας» και -απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης- αναφέρουν ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών και ενημερώνουν σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Επίσης, συνιστούν προσοχή «σε όσους προσπαθούν να καπηλευτούν αυτήν την υπόθεση μήπως με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν δωρεάν και άφθονη δημοσιότητα σε αυτόν που υποτίθεται ότι χτυπούν». 

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ενημερώνουν ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων «έχει διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με την υπόθεση Σώρρα και τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας».

Αναφορικά με τα εξώδικα που δέχονται το τελευταίο διάστημα εφορίες ανά τη χώρα, επειδή αρνούνται να δεχθούν «ομόλογα Σώρρα» για διαγραφή χρεών φορολογούμενων, τονίζουν ότι στις ΔΟΥ έχει σταλεί εγκύκλιος με την οποία παρέχονται οδηγίες για τον χειρισμό του εν λόγω φαινομένου. 

«Κατά συνέπεια», συμπληρώνουν, «οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, αλλά ενημερώνουν τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Για τις «επικίνδυνες πτυχές» της υπόθεσης του Αρτέμη Σώρρα προειδοποίησε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προστατέψει τους Έλληνες από οποιονδήποτε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια και την απόγνωσή τους. 

Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να αφυπνιστεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα, προτού να είναι πολύ αργά για πολλούς συμπολίτες μας».

Τόνισε ακόμη ότι «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο δεν περιλαμβάνει θαυματοποιούς».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε ότι τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτονται με κάθε λεπτομέρεια η έκταση και οι πραγματικές διαστάσεις του απατηλού κι επικίνδυνου «φαινομένου Σώρρα» και πρόσθεσε: «Έμποροι ελπίδων με μπόλικη δόση εθνικισμού και συνωμοσιολογίας, εκμεταλλεύονται την απελπισία των πολιτών μιας χώρας βυθισμένης στην κρίση».

«Πόσο ακόμη θα επιτρέπεται ο εμπαιγμός του επίσημου κράτους και της ίδιας της Δικαιοσύνης; Πότε -επιτέλους- θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη εξαπάτηση πολιτών;», διερωτήθηκε.

Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση απάθεια και ανοχή που «θα συνιστά συνενοχή αν δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών».

Το «κόμμα Σώρρα» είναι ένα ακροδεξιό μόρφωμα και μια επιχείρηση μαζικής εξαπάτησης απελπισμένων ανθρώπων, που χρησιμοποιεί την παραπλάνηση και τη δημαγωγία, όπως κάνουν κι άλλα σχήματα αυτού του χώρου, για να διασπείρει αντιδραστικές, φασιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις, ανέφερε με τη σειρά του το ΚΚΕ.

Το κόμμα πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη έχουν ευθύνη «να εμποδίσουν όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους που ξεφύτρωσαν στα χρόνια της κρίσης, με τη στήριξη που τους παρείχαν και διάφορα ΜΜΕ, και οι οποίοι εξαπατούν και εκμεταλλεύονται την απελπισία και απόγνωση φτωχών ανθρώπων».

Η όλη υπόθεση «Αρτέμης Σώρρας» αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη, θα φάνταζε ως χοντροκομμένη φάρσα, σχολίασε το Ποτάμι, επικρίνοντας παράλληλα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Σπύρο Δανέλλη, όταν εισαγγελικός λειτουργός παραγγέλλει προκαταρκτική εξέταση κατά του διοικητή του τέως ΟΑΕΕκαι νυν υποδιοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Τσακίρη, διότι δεν έκανε δεκτά τα «ομόλογα» του Αρτέμη Σώρρα, φαίνεται πως βασικοί θεσμοί και λειτουργίες της πολιτείας αδυνατούν να υποστηρίξουν την κανονικότητα.

Ο κ. Δανέλλης άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «η ελληνική κοινωνία έχει αποδειχθεί ευάλωτη στη συνωμοσιολογία, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ειδικά μετά την εύπεπτη, αντιμνημονιακή ρητορική, ρητορική που έστησε πολιτικές καριέρες, εγκλωβίζοντας στον παραλογισμό όσους κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της χρεοκοπίας».

Η «περίπτωση» Σώρρα

Ο Αρτέμης Σώρρας τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του για πρώτη φορά το 2012 όταν ισχυρίστηκε ότι έχει καταθέσει σε τράπεζες του εξωτερικού ομόλογα 600 δισ. δολαρίων, με τα οποία μπορεί να εξαγοραστεί το ελληνικό χρέος.

Έκτοτε ίδρυσε τον πολιτικό φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» και έχει αποκτήσει χιλιάδες «πιστούς», οι οποίοι έχουν πεισθεί ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν και ότι μπορεί να είναι σωτήρια για τους ίδιους και για τη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνουν συγκεντρώσεις - «τελετές ορκομωσίας» οπαδών του ανά την Ελλάδα, οι οποίοι μεταξύ άλλων «ορκίζονται» στον Δία.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό, που έχει προκαλέσει ανησυχία, είναι ότι εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης φέρεται –σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο- να διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του διοικητή του ΟΑΕΕ, επειδή αρνήθηκε να δεχθεί «ομόλογα Σώρρα» για συμψηφισμό οφειλών ασφαλισμένων. 

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, με εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται το τελευταίο διάστημα σε εφορίες υποβάλλοντας μια εξουσιοδότηση από τον Σώρρα, ο οποίος δηλώνει ότι «αποδέχεται να τους πληρώσει τα χρέη τους».

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί άρχισαν να στέλνουν εξώδικα προς τις κατά τόπους ΔΟΥ ζητώντας το συμψηφισμό των οφειλών τους με τα «ομόλογα Σώρρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή