Σε μια λαμπερή τελετή στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η απονομή των πρώτων FNL Best Restaurant Awards by Volvo, στις 19 Δεκεμβρίου.
Στόχος των βραβείων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ανάδειξη και αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας και η δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων.
Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας, FNL (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com), με κριτές μια ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και lifestyle influencers.
FNL INTERNATIONAL
Συνολικά απονεμήθηκαν 104 βραβεία - αστέρια σε εστιατόρια. Από αυτά βαθμολογήθηκαν 83 με ένα αστέρι, 19 με δύο αστέρια και δύο εστιατόρια με τρία αστέρια, ενώ δόθηκαν και 16 Μεγάλα Βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, ταξίδεψε επί ένα χρόνο και δοκίμασε την κουζίνα και έζησε την εμπειρία εκατοντάδων εστιατορίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, περιοχές που επελέγησαν πρώτες για αξιολόγηση. Νέοι προορισμοί της Ελλάδας θα προστεθούν προς αξιολόγηση για τα βραβεία του 2018, ενώ στόχος είναι σύντομα να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.
FNL INTERNATIONAL
Τη βραδιά της απονομής παρουσιάστηκε ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2017 by Volvo, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια. Το περιεχόμενο του θα είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καθώς και online μέσα από το FNL.
Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών.
FNL INTERNATIONAL
Κύρια Χαρακτηριστικά των FNL Best Restaurant Awards 2016 by Volvo
Κλίμακα βαθμολογίας
- 1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfortfood, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο streetfood. Τα εστιατόρια με ένα αστέρι δεν είναι όλα συγκρίσιμα μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του».
- 2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfort food ή μια ταβέρνα εφόσον οι γευστικές επιδόσεις τους και η ποιότητα των υλικών τους είναι τόσο υψηλή που να τα φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
- 3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
- 4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια.
FNL INTERNATIONAL
Τα φετινά βραβεία - Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
- Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: ETRUSCO, Κέρκυρα
- Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: TUDOR HALL, Αθήνα
- Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
- Modern Brasserie: VEZENE, Αθήνα
- Ευρωπαϊκές Κουζίνες: ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
- Asian Fusion: MR. PUG, Μύκονος
- Ethnic Restaurant: ROYAN THAI, Αθήνα
- Εστιατόριο για Κρέας: ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
- Εστιατόριο για Ψάρι: ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
- Street Food: FEYROUZ, Αθήνα
- New Comer: KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
- Καλύτερη Λίστα Κρασιών: SQUIRREL, Χαλκιδική
- Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, NOLAN
- Most Influential Chef: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ, LA PANTERA NEGRA
- Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΕΛΗΝΗ
Τρία αστέρια (2)
- ETRUSCO, Κέρκυρα
- ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
Δύο αστέρια (19)
- ALL SENSES GASTRONOMY, Αθήνα
- BILL & COO, Μύκονος
- BOTRINI’S, Αθήνα
- CTC, Αθήνα
- F + W BY OLIVIER CAMPANHA, Αθήνα
- FUNKY GOURMET, Αθήνα
- HYTRA, Αθήνα
- KASTRI BISTRO, Αθήνα
- KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
- MATSHUHISA MYKONOS, Μύκονος
- MR. PUG, Μύκονος
- NTOMATA, Χαλκιδική
- PATIO, Αθήνα
- SELENE, Σαντορίνη
- SQUIRREL, Χαλκιδική
- SUSHIMOU, Αθήνα
- THE TREEHOUSE, Χαλκιδική
- TUDOR HALL, Αθήνα
- VEZENE, Αθήνα
Ένα αστέρι ( 83)
- ΑΘΗΡΙ, Αθήνα
- ΑΛΕΞΗΣ, Χαλκιδική
- ALERIA, Αθήνα
- ALFREDO’S, Θεσσαλονίκη
- AMBROSIA, Θεσσαλονίκη
- ANASSA, Θεσσαλονίκη
- ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
- ARISTOS, Κέρκυρα
- BABA GHANOUSH, Αθήνα
- BARRIO, Αθήνα
- BASE GRILL, Αθήνα
- ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, Κέρκυρα
- BLACK ROCK, Σαντοίνη
- BUBO FINE DINING, Χαλκιδική
- BURGER JOINT, Αθήνα
- ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ, Αθήνα
- CLOCHARD, Θεσσαλονίκη
- COOKOOVAYA, Αθήνα
- ΔΙΧΤΥΑ, Σαντορίνη
- ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ, Αθήνα
- DUCK PRIVATE CHEFING, Θεσσαλονίκη
- ΔΥΟ ΜΑΖΙ, Αθήνα
- FEYROUZ, Αθήνα
- FOOD MAFIA SIN CITY, Αθήνα
- GAKU, Αθήνα
- GB ROOF GARDEN, Αθήνα
- GIACOMO, Αθήνα
- IDOL, Σαντορίνη
- JACKIE O’ BEACH, Μύκονος
- ΙΩΔΙΟ, Αθήνα
- IZAKAYA, Αθήνα
- KIKU, Αθήνα
- KIKU MYKONOS, Μύκονος
- ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ (ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ), Κέρκυρα
- ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Σαντορίνη
- ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
- ΚΩΣΤΑΣ, Αθήνα
- ΛΙΘΟΙΝΟΝ, Αθήνα
- LING LING HAKKASAN, Μύκονος
- LYCABETTUS RESTAURANT, Σαντορίνη
- ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, Αθήνα
- MALABAR, Αθήνα
- ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, Αθήνα
- MARGHERITA PIZZA ARTIGIANALE, Αθήνα
- ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, Χαλκιδική
- ΜΑΡΙΝΑ, Χαλκιδική
- MATSUHISA ATHENS, Αθήνα
- ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Θεσσαλονίκη
- M-EATING, Μύκονος
- MIKRASIA, Σαντορίνη
- MILOS ESTIATORIO, Αθήνα
- ΜΟΥΡΓΑ, Θεσσαλονίκη
- ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
- MYLOS, Σαντορίνη
- NAMMOS, Μύκονος
- NIKKEI, Αθήνα
- NOLAN, Αθήνα
- OOZORA THE HOUSE, Αθήνα
- OVAC, Σαντορίνη
- ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, Θεσσαλονίκη
- LA PANTERA NEGRA, Αθήνα
- PIZZA POSSELI, Θεσσαλονίκη
- Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ, Χαλκιδική
- POMO D’ ORO, Κέρκυρα
- PREMIERE, Αθήνα
- RADIKAL, Θεσσαλονίκη
- REEZA, Μύκονος
- ROUAN THAI, Αθήνα
- SANTORO, Σαντορίνη
- ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ, Αθήνα
- SCALA VINOTECA, Αθήνα
- SELENE MEZE & WINE, Σαντορίνη
- THE SHY HORSE NORTH, Αθήνα
- ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ & ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ, Χαλκιδική
- TAVERNA, Μύκονος
- ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS, Αθήνα
- ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL, Αθήνα
- ΤΟΥΛΑ, Κέρκυρα
- ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
- VAROULKO SEASIDE, Αθήνα
- ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ, Αθήνα
- ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ, Σαντορίνη
- WATER RESTAURANT, Χαλκιδική