Σύροι αντάρτες απειλούν να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

«Το καθεστώς συνεχίζει τις σφαγές», αναφέρουν
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 15:14
UPD:15:15
REUTERS/AMMAR ABDULLAH

Οι Σύροι αντάρτες που υπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν ότι παγώνουν προσωρινά τις συνομιλίες εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης στην Αστάνα του Καζακστάν.

A- A A+

Οργανώσεις του συριακού αντάρτικου απειλούν να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που σχεδιάζουν Ρωσία και Τουρκία στο Καζακστάν για τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς κατηγορούν το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του ότι «συνεχίζουν τις σφαγές».

Σε δήλωσή τους, πολυάριθμες οργανώσεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για «πολλές και σοβαρές παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και συμμάχους τους.

Η εκεχειρία η οποία επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη, με την εγγύηση της Ρωσίας και της Τουρκίας, τηρείται σε γενικές γραμμές σε όλη τη Συρία.

Οι Σύροι αντάρτες που υπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν ότι παγώνουν προσωρινά τις συνομιλίες εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Βασική διαφωνία μεταξύ Δαμασκού και ανταρτών είναι εάν οι περιοχές στις οποίες δρα το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα και πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) εμπίπτουν στην εκεχερία. Σύμφωνα με το συριακό καθεστώς, το Μέτωπο, ως τζιχαντιστική οργάνωση, δεν περιλαμβάνεται στην εκεχειρία, κάτι το οποίο αμφισβητούν οι αντάρτες.

Σε διάφορα σημεία των ανταρτοκρατούμενων περιοχών της Συρίας, οι τζιχαντιστές του Μετώπου Φατέχ Αλ Σαμ συνυπάρχουν με αντάρτες της κοσμικής και μετριοπαθούς ισλαμικής αντιπολίτευσης, ενώ ενίοτε συνεργάζονται σε επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος.

Από την εκεχειρία εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή