Ζητείται εθνική συνεννόηση για το Κυπριακό

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 13:21
UPD:13:24
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Παρά το οξυμένο πολιτικό κλίμα ειδικά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές τόσο του Μαξίμου όσο και της Πειραιώς εκτιμούν ότι υπάρχει έδαφος συμφωνίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη στήριξη στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την επίτευξη μιας μίνιμουμ συμφωνίας, τουλάχιστον στο περίγραμμα για το Κυπριακό, θα αναζητήσουν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το οξυμένο πολιτικό κλίμα ειδικά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές τόσο του Μαξίμου όσο και της Πειραιώς εκτιμούν ότι υπάρχει έδαφος συμφωνίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη στήριξη στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι και στο θέμα των εγγυήσεων και ειδικά στο θέμα της σταδιακής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί υπάρχει έδαφος συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες είναι κυριολεκτικά με ένα τηλέφωνο στο χέρι και θα είναι μέχρι την αναχώρησή του για τη Γενεύη και την πολυμερή διάσκεψη. Αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ μεθαύριο ακολουθεί η επίσκεψη του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (το Μαξίμου θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή του στην πολυμερή), τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ, την πρωθυπουργό Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο στην ελβετική πρωτεύουσα τα ερωτήματα είναι πολλά. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα για την επίτευξη λύσεων σε όσα σημεία υπάρχουν διαφωνίες, όπως για παράδειγμα στο εδαφικό. Τα ακανθώδη θέματα, όπως αυτό των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, παραμένουν προς ώρας εκτός ατζέντας παρά την περί του αντιθέτου εκφρασμένη θέση της Αθήνας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι και πόσοι θα συμμετάσχουν στην πολυμερή. Αν για παράδειγμα θα είναι παρών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν θα υπάρξει διμερής συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν πριν τη διάσκεψη (στο Μαξίμου θεωρούν ότι δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο), ποια θα είναι η στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (συναντάται την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με τον κ. Κοτζιά), και ποιος θα εκπροσωπήσει χώρες όπως η Ρωσία και η Γερμανία.      

Από την πλευρά της Ε.Ε. εκτός του κ. Γιούνκερ, θα παρίσταται και η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φρεντερίκα Μοντερίνι.

Από πλευράς των ΗΠΑ το Κυπριακό χειρίζονται αποκλειστικά ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υφυπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή