Προς σύγκρουση για τους «εκλεκτούς» του Τραμπ το Κογκρέσο

Σχεδιάζεται η κατάργηση του Obamacare
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 06:36
UPD:12:17
REUTERS/MIKE SEGAR

Δεν αποκλείονται πάντως και οι συγκρούσεις αναφορικά με τις επιλογές του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργικό συμβούλιο.

A- A A+

Το αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του και υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία, έτοιμο να καταργήσει μεγάλα τμήματα του ασφαλιστικού νόμου του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να επαναφέρει σε προηγούμενο καθεστώς κανονισμούς για το περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δεν αποκλείονται πάντως και οι συγκρούσεις αναφορικά με τις επιλογές του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργικό συμβούλιο.

Παρά την υπόσχεσή του να ενώσει μια βαθιά διαιρεμένη χώρα, ο κ. Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ηγούμενος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο από τις πρώτες μέρες κιόλας θα προωθήσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο χωρίς ιδιαίτερη - ίσως και καμία - υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς.

Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ομπάμα (γνωστό ως Obamacare), ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το οποίο στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Ο κ. Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί την Τετάρτη με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τις Ρεπουμπλικανικές επιθέσεις στο Obamacare.

Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico,  θα συναντηθεί με τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής την ίδια μέρα, με σκοπό να τους συσπειρώσει για την κατάργηση του προγράμματος. 

Συγκρουσιακό κλίμα για το υπουργικό συμβούλιο Τραμπ

Στη Γερουσία οι γερουσιαστές δεν θα έχουν μόνο νομοσχέδια να επεξεργαστούν με τον νέο χρόνο, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο καθήκον να συζητήσουν και να επικυρώσουν τους αναρίθμητους υποψήφιους που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο, καθώς και για άλλα ανώτατα αξιώματα στη νέα κυβέρνηση.

Η Γερουσία αναμένεται επίσης να λάβει και την προτεινόμενη υποψηφιότητα για την πλήρωση της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα σημάνει την απαρχή πολέμου μεταξύ των κομμάτων.

Ο διαπρεπής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν έχει προειδοποιήσει ότι ο Ρεξ Τίλερσον, επιλογή του κ. Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών, θα χρειαστεί να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο κ. Τίλερσον, ο οποίος ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην εταιρεία Exxon Mobil, έχει επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία και αντιτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της υπερδύναμης για την επέμβασή της στην Κριμαία.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Τζεφ Σέσσιονς για τη θέση του γενικού εισαγγελέα (υπουργού Δικαιοσύνης), εν μέρει λόγω της αντίθεσής του στη μετανάστευση και λόγω δηλώσεών του στο παρελθόν που δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε μειονότητες.

Δεδομένης επίσης της προεκλογικής υπόσχεσης του Ντόναλντ Τραμπ «να αποξηράνει τον βούρκο» ειδικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα την επιρροή της Γουόλ Στριτ, οι Δημοκρατικοί παίρνουν θέση μάχης για την υποψηφιότητα του Στίβεν Μνούτσιν για το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Μνούτσιν είναι επιτυχημένος επενδυτής ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, ο οποίος εργάστηκε πάνω από 17 χρόνια στον όμιλο Goldman Sachs.

Παρ' όλες τις δυσκολίες, όμως, αναμένεται ότι ο κ. Τραμπ θα αποσπάσει την έγκριση των περισσότερων, αν όχι όλων, των υποψηφίων του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή