Για ανυπόστατη κινδυνολογία κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο.
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και «δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη».
Ο κ. Ξανθός σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής» και συμπληρώνει ότι το ΕΣΥ σήμερα «σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, γιατρεύει τις πληγές της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ, τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια” και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».
Με βάση τα παραπάνω, κατά τον υπουργό Υγείας, όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.
Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι «η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».
Ποτάμι
Τον κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων επισημαίνει το Ποτάμι με αφορμή το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «το εθνικό σύστημα υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».
«Η κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνεί. Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα, και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία σε πλήρη συνεννόηση με την Τρόικα. . Όμως το σύστημα όντως διαλύεται. Έχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Υπογραμμίζει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. «Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της τρόικας ταυτοχρόνως».
«Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων» προβλέπει.
Δημοκρατική Συμπαράταξη
Θέμα χρόνου ήταν να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει «αντικείμενο έρευνας και χλευασμού» στον ξένο Τύπο η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας, σχολιάζει η υπεύθυνη Εργασίας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει. Είμαστε ακάλυπτοι μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης» αναφέρει σε δήλωσή της.
Μάλιστα όπως σημειώνει οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι αναλώνεται σε μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές και υπενθυμίζει την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: «…βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια...».