Επαφές Βαληνάκη στην Ουάσιγκτον για ΠΓΔΜ

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 10:01
A- A A+

Για το θέμα του ονομασίας της ΠΓΔΜ συζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, στο Λευκό Οίκο με το διευθυντή για θέματα Ευρώπης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Νταν Φριντ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον εκτελώντα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Γουίλιαμ Μπερνς.

«Παρουσιάσαμε τις εποικοδομητικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το όνομα των Σκοπίων. Εξήγησα ότι είναι εποικοδομητικές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αλλά και για τη συνολική περιοχή και βεβαίως γιατί θα διευκολύνουν την πορεία των Σκοπίων - αν υπάρξει λύση - προς την Ε.Ε. και τους άλλους διεθνείς Οργανισμούς», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά τις επαφές του με τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος το περασμένο Σάββατο είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, πρόσθεσε πως «για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση, που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως είναι χρήσιμο και αναγκαίο και οι άλλες χώρες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, διπλωματικές πηγές σημειώνουν την επιθυμία επανεργοποίησης ενός ουσιαστικού και μη προσχηματικού διαλόγου, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζουν την ελπίδα ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει τελικά πρόταση για κοινά αποδεκτή λύση, ενώ εκτιμούν πως οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον), ο κ. Βαληνάκης πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή