Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ συναντά ο Νετανιάχου στον απόηχο του ψηφίσματος του ΟΗΕ

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 22:00
UPD:22:10
REUTERS/RONEN ZVULUN
A- A A+

Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντάνιελ Σαπίρο θα συναντήσει απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δύο ημέρες μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος κατά του ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. 

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να απέχει και να μη θέσει βέτο στην εν λόγω ψηφοφορία. O Μπενιαμίν Νετανιάχου στράφηκε χθες κατά της κυβέρνησης Ομπάμα την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του εκτίμησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Πριν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια, επίσης μέσω Twitter, πως η Ουάσιγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο.

Την ίδια ώρα, οι απεσταλμένοι άλλων 10 κρατών κλήθηκαν για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για τους πρεσβευτές 10 εκ των 14 χωρών που ενέκριναν το ψήφισμα και έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ (Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Ουρουγουάη, Ισπανία, Ουκρανία και Νέα Ζηλανδία).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή