Ενα βήμα πριν από το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την ασφάλεια πτήσεων

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2005 13:36
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα αιτιολογημένη γνώμη – τελευταίο στάδιο πριν από την υποβολή επίσημης καταγγελίας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων – στην Ελλάδα διότι παρέλειψε να συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Στόχος της νομοθεσία αυτής είναι βελτιωθεί η ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας με τη λήψη ενισχυμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και τα εθνικά προγράμματα ποιοτικού ελέγχου της ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να θεσπίσει τέτοιο πρόγραμμα από τις 19 Ιουλίου 2003, δεν φαίνεται να έχει εγκριθεί ακόμη επίσημα κανένα εθνικό πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας.

Η σχετική νομοθεσία επιβάλλει στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό πρόγραμμα ποιοτικού ελέγχου της ασφάλειας. Με αυτόν τον ποιοτικό έλεγχο πρέπει να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα καθώς και η συμμόρφωση των εθνικών προγραμμάτων ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας.

Τα προγράμματα ποιοτικού ελέγχου συνεπάγονται δραστηριότητες τακτικής παρακολούθησης των αερολιμένων και των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εθνικές δραστηριότητες παρακολούθησης επιβάλλουν επίσης την απασχόληση εθνικών επιθεωρητών για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων στους εθνικούς αερολιμένες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή