Παράταση από την Ε.Ε. για το «βασικό μέτοχο»

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2005 16:52
UPD:19:57
A- A A+

Η Ε.Ε. αναβάλλει για μία εβδομάδα τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης για το θέμα του "βασικού μετόχου" στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Εάν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση δεν κριθούν ικανοποιητικά, τότε θα αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα.

Την αναβολή της συζήτησης, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ζήτησε με επιστολή του στον αρμόδιο επίτροπο Τσάρλι Μακρίβι ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/15/1023764.htm , ενώ το θέμα αναμένεται να συζητήσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του νόμου», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/16/1023992.htm , παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Αθήνα δεσμεύθηκε έναντι των Βρυξελλών ότι στο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώναρο, όλες οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις, που έχουν διατυπωθεί για το "βασικό μέτοχο", αφορούν κατά κύριο λόγο στο αρ. 14 παρ. 9 του Συντάγματος, άρθρο το οποίο απαγορεύει τη δραστηριοποίηση των ιδιοκτητών ΜΜΕ και των συγγενών τους, στα δημόσια έργα.

Παρά ταύτα, ενστάσεις για το νόμο έχουν διατυπωθεί και για άλλα θέματα και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, τόσο για τους περιορισμούς που αυτός επιβάλλει στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων όσο και για την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών της αλλοδαπής.

Προσφυγή κατά του νόμου για το "βασικό μέτοχο" και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την ένδειξη του κατεπείγοντος κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν ο πολυεθνικός όμιλος μέσων SBS Broadcasting, ο οποίος κατέχει 16 τηλεοπτικούς και 101 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ευρώπη.

Η προσφυγή της SBS στρέφεται κατά των διατάξεων της ονομαστικοποίησης των μετοχών και των περιορισμών της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων που θέτει ο νέος νόμος 3310/05. Η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει σχετικά με το θέμα το αργότερο σε δύο μήνες.

Η εν λόγω εταιρεία κατέχει στη χώρα μας το ραδιοφωνικό σταθμό Λάμψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή