«Αναγκαία η διαφάνεια στις αναπηρικές οργανώσεις»

Ομιλία της βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. Ελ. Μπερνιδάκη
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2005 17:12
A- A A+

Την ανάγκη να προασπίσει η κυβέρνηση τις συνθήκες διαφάνειας στον αναπηρικό χώρο και να αντιστρατευτεί ενεργά σε πάσης φύσεως οργανωμένα συμφέροντα και «συντεχνίες» που λυμαίνονται το χώρο των αναπήρων, τόνισε η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ελευθερία Μπερνιδάκη σε ομιλία της στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας με θέμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κ. Μπερνιδάκη, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τα αναπηρικά θέματα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι η ΕΣΑΕΑ καλείται με το νομοσχέδιο να συμμετέχει στην υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους των προγραμματικών συμβάσεων και να εκπροσωπεί τους αναπήρους στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, τη στιγμή που περιβάλλεται από ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, με την ανοχή της πολιτείας, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της και διαχείρισης των οικονομικών της.

Επίσης, η βουλευτής υπογράμμισε ότι οι αναπηρικές οργανώσεις έχουν την δυνατότητα σήμερα να διαχειρίζονται πολύ μεγάλα ποσά από το δημόσιο χρήμα σε συνθήκες αδιαφάνειας, χωρίς να υφίστανται κανένα τακτικό διαχειριστικό έλεγχο από την πολιτεία.

Στην ομιλία της η κ. Μπερνιδάκη επισήμανε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις, που δίνονται σε αναπηρικές οργανώσεις, υπό τη μορφή «λευκής επιταγής», μόνο τροχοπέδη μπορούν να αποτελέσουν στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των αναπήρων και σίγουρα δεν συνάδουν με τις βασικές αρχές της κοινωνίας για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή