Περί αμιάντου

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2005 18:55

A- A A+

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι άρχισε η διαδικασία κατεδάφισης 44 σχολικών μονάδων που είναι πλήρως κατασκευασμένες από αμίαντο, ενώ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η αντικατάσταση στοιχείων αμίαντου σε άλλα 237 σχολεία.

Χθες, η «Liberation» αποκάλυψε ότι μετά την παρουσία αμιάντου στον πύργο Μονπαρνάς στο Παρίσι, τα δημόσια νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας φοβούνται ότι ήρθε η σειρά τους, κυρίως το νοσοκομείο Σεν Λουί, του οποίου 19 τεχνικοί έχουν ήδη παρουσιάσει προβλήματα στους πνεύμονες. Οι αρμόδιοι τεχνικοί της συντήρησης των εγκαταστάσεων «μπορεί να είναι οι πρώτοι άρρωστοι στους πολλούς που θα ακολουθήσουν», καθώς οι κατασκευαστές των νοσοκομειακών μονάδων «έκαναν κακή χρήση του αμιάντου», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε μαζικά στη βιομηχανία και τις κτιριακές κατασκευές επί δεκαετίες -πριν από την απαγόρευσή του το 1996- ως πολύ καλό μονωτικό, ανθεκτικό στη φωτιά. Οι κρύσταλλοί του είναι γεμάτοι από ίνες και ενσωματώνονται σε υλικά, όπως το σκυρόδεμα. Οταν τα υλικά αυτά διασπαστούν, οι κρύσταλλοι μπορεί να εισπνευστούν. Οι καταστροφικές συνέπειες από την εισπνοή του (πνευμονική ίνωση, πνευμονοκοκκίαση αμιάντου) είναι γνωστές από τις αρχές του περασμένου αιώνα, και ο καρκινογόνος χαρακτήρας του από τη δεκαετία του 1950. Οι καρκίνοι που προκαλεί (του πνεύμονα και των πλευρών κυρίως) εκδηλώνονται γενικά αρκετά μετά την έκθεση, έως 30 ή και 40 χρόνια μετά.

Η αφαίρεση του αμιάντου είναι πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία που γίνεται σταδιακά και χρήζει λήψης μέτρων ασφαλείας ανάλογα με εκείνα που εφαρμόζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Πρώτα πρέπει να μετατοπιστούν και να ξεσκονιστούν υλικά που υπάρχουν στα γραφεία, να βγουν πόρτες και διαχωριστικά και να απομονωθεί η ζώνη. Κατόπιν να κατεβούν οι ψευδοροφές ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον αμίαντο, ο οποίος αφαιρείται με το χέρι και αφού έχει βραχεί για να αποφευχθούν οι εκπομπές σκόνης. Οι τεχνίτες που έχουν επιφορτισθεί με την εργασία αυτή φορούν ειδική στολή, μάσκα που μοιάζει με σκάφανδρο μέσα στην οποία αναπνέουν επεξεργασμένο αέρα.

Τέλος, το υλικό αυτό -τραγική ειρωνεία στα ελληνικά η λέξη αμίαντος ως επιθετικός προσδιορισμός σημαίνει τον αμόλυντο, τον αγνό- απαντάται επίσης σε χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από την τοστιέρα έως τον δίσκο των φρένων.

Συμπέρασμα: αυτό που σήμερα θεωρείται από την επιστήμη επαναστατική θεωρία, υλικό-θαύμα, μεγάλη ανακάλυψη, μετά από κάποιο διάστημα η ίδια επιστήμη το στέλνει στο πυρ το εξώτερον, γιατί πολύ απλά ανταποκρίνεται στα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε εποχή.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή