Από την είδηση που τρομάζει, στον τρόμο που εξουσιάζει

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 14:00
FABRIZIO BENSCH

Η ταυτότητα του δράστη δεν αλλάζει την πεμπτουσία της επίθεσης, αλλά αλλάζει την πολιτική. Αν ο δράστης αποδειχθεί ότι είναι πρόσφυγας, η καγκελάριος θα θερίσει θύελλες. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση στον χώρο της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο, δίπλα από την εκκλησία της Μνήμης, ένας 12χρονος τοποθέτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο εμπορικό κέντρο της Λουντβιχσχάφεν. Είχε αποπειραθεί και στις 26 Νοεμβρίου να σπείρει τον τρόμο στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, αλλά δεν τα κατάφερε. Λόγω κατασκευαστικού λάθους ο μηχανισμός δεν εξερράγη ούτε τη μία ούτε την άλλη φορά.

Ο 12χρονος, σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, διαθέτει γερμανικό και ιρακινό διαβατήριο και καθοδηγούνταν πιθανότατα μέσω Διαδικτύου από τζιχαντιστή.

Η υπόθεση του ανήλικου επίδοξου βομβιστή, γέννημα - θρέμμα της Δύσης, είχε σημάνει συναγερμό. Από την είδηση που τρομάζει, όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, στον τρόμο που ξαναβρίσκει τρόπο να εξουσιάζει, η απόσταση είναι μικρή, ο πόνος μεγάλος, προάγγελος άλλων. Μαύρος οιωνός.

Έχει δίκιο ο αρχισυντάκτης της DW Aλεξάντερ Κουντάσεφ, ότι «η επίθεση αυτή αλλάζει τη Γερμανία... κι αυτό ανεξάρτητα από το αν ο δράστης ήταν ένας ψυχοπαθής, ένας μοναχικός λύκος με εγκληματική πρόθεση ή μέλος κάποιας ακραίας οργάνωσης. Η ταυτότητα του δράστη δεν αλλάζει την πεμπτουσία της επίθεσης, που είναι ένα πλήγμα στην ανοιχτή κοινωνία».

Η ταυτότητα του δράστη δεν αλλάζει την πεμπτουσία της επίθεσης, αλλά αλλάζει την πολιτική. Αν ο δράστης αποδειχθεί ότι είναι πρόσφυγας, η καγκελάριος θα θερίσει θύελλες. Ενώ οι αρχές επισημαίνουν ότι ένας «επικίνδυνος εγκληματίας» πιθανόν παραμένει ασύλληπτος, καθώς οι υποψίες σε βάρος ενός Πακιστανού υπόπτου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ο ηγέτης του CSU, αδελφού κόμματος του CDU, ζητά αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Χωρίς στοιχεία. Ακόμη. Με ανοικτά ερωτήματα, με βαριά συναισθήματα, σπασμωδικά συνθήματα.

Όσο δε για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εκμεταλλευτεί την τραγωδία. Και η αστυνομία; Συνιστά στους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση. Αφουγκραζόμενοι τη φλέβα που πάλλεται και το ίδιο της το αίμα;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή