Βερολίνο: Eνισχύονται οι ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια

23χρονος Πακιστανός ο φερόμενος ως δράστης
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 10:05
UPD:12:08

Από τα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία ενισχύονται οι ενδείξεις ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η νταλίκα οδηγήθηκε «με πρόθεση» στην κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά πέφτοντας πάνω στα ξύλινα κιόσκια.

A- A A+

Τρομοκρατικό υπόβαθρο φαίνεται πως είχε το χθεσινό πολύνεκρο περιστατικό στο κεντρικό Βερολίνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), όταν ένα φορτηγό εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα στο χώρο υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου και έπεσε πάνω στο πλήθος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 49. Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία ενισχύονται οι ενδείξεις ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η νταλίκα οδηγήθηκε «με πρόθεση» στην κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά πέφτοντας πάνω στα ξύλινα κιόσκια.

Έρευνες για την ταυτότητα του οδηγού

EURONEWS

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον οδηγό και τον συνοδηγό του φορτηγού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο φερόμενος ως οδηγός εγκατάλειψε το όχημα και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από την αστυνομία.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι ένας 23χρονος Πακιστανός, που ονομάζεται Νάβετ Μπ. και ο οποίος εισήλθε στη Γερμανία το 2015 μέσω Πάσαου. Ο 23χρονος διέμενε το τελευταίο διάστημα στο κέντρο προσφύγων σε υπόστεγο του παλαιού αεροδρομίου Τέμπελχοφ του δυτικού Βερολίνου.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν το πρωί έφοδο στον καταυλισμό και η αστυνομία ανέκρινε τέσσερις πρόσφυγες, χωρίς να προχωρήσει σε συλλήψεις. 

Το φορτηγό εικάζεται ότι εκλάπη από τον οδηγό και ότι το δεύτερο άτομο που βρέθηκε μετά την επίθεση νεκρό μέσα στην καμπίνα ήταν ο Πολωνός επαγγελματίας, ο οποίος οδηγούσε το όχημα, και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η νταλίκα είχε πολωνικές πινακίδες και σύμφωνα με δήλωση του Πολωνού ιδιοκτήτη της σε πολωνικά ΜΜΕ εκλάπη χθες κατά τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα). 

Επί ποδός η αστυνομία του Βερολίνου

Η κινητοποίηση της αστυνομίας του Βερολίνου ήταν άμεση. Μέσω twitter εκπρόσωποί της παρακάλεσαν τους Βερολινέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην δημοσιεύουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από το συμβάν.

Μεσίστιες οι σημαίες

Στα δημόσια κτήρια στη Γερμανία οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους. Με δηλώσεις τους Γερμανοί και ξένοι πολιτικοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό που συνέβη λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Πολιτικές προεκτάσεις

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αναμένεται να έχει πολιτικές πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το 2017 είναι χρονιά εκλογών  στη Γερμανία και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο.

Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία επιτίθεται ήδη στην καγκελάριο Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική και την απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Συνέντευξη Τύπου από τη γερμανική αστυνομία

Η γερμανική αστυνομία θα παραχωρήσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή