Κ. Καραμανλής: Το 2005 έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005 13:41
A- A A+

Σειρά νομοσχεδίων για την υλοποίηση του προγράμματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Υγείας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το 2005 θα είναι έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Καραμανλής προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίων για θέματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, τη διαχείριση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη θέσπιση μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης, τη διαφάνεια στις προμήθειες των φορέων Υγείας, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου.

Αναφερόμενος στην πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στην Αθήνα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «όσο παραμένει έστω και ένα ράντσο, όσο υπάρχει έστω και ένας ασθενής χωρίς κρεβάτι, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι», σημειώνοντας πάντως ότι ήδη υπάρχει εμφανής βελτίωση στο θέμα αυτό.

Για τα «βάρη του παρελθόντος», ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει στο επόμενο διάστημα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ, και «δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό», όπως υπογράμμισε. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, να μεταφέρει δηλ.τα βάρη του παρελθόντος στο σήμερα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έμφαση έδωσε επίσης στον «τερματισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος». Μεταξύ των σχετικών παραδειγμάτων που ανέφερε οι Πρωθυπουργός ήταν η «εύκολη μείωση» των βηματοδοτών κατά 25% στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Ερυθρό Σταυρό, και η μείωση του συνόλου των δαπανών κατά 30% στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καραμανλής, στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, «βρήκαμε, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, την πιο συμφέρουσα λύση για την τοποθέτηση των χρημάτων του. Εκείνο που δεν βρήκαμε είναι γιατί ο Οργανισμός τοποθετούσε τα χρήματά του στην Αγροτική Τράπεζα, χωρίς κανένα επιτόκιο».

Αλλά και για το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Προμηθειών για την προκήρυξη των διαγωνισμών και τη μείωση κατά 25%, από τις αρχές Απριλίου, των ανώτατων τιμών ΦΕΚ, για τα αναλώσιμα υλικά των Νοσοκομείων.

Εξάλλου, μιλώντας για τα ελλείμματα πολιτικής και ανεπάρκειας του Κράτους, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν την οφειλόμενη αρωγή του Κράτους. «Εφαρμόζουμε, ήδη, πιλοτικό πρόγραμμα με την εισαγωγή Κάρτας Λειτουργικότητας για ανάπηρους ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των πραγματικά αναπήρων, να εφαρμοστούν διαδικασίες που τους απαλλάσσουν από άσκοπες ταλαιπωρίες και να φτάνουν οι πάσης φύσεως παροχές σε αυτούς που πράγματι δικαιούνται», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ του γόνιμου διαλόγου για τα θέματα της Υγείας και της Αλληλεγγύης, χωρίς συμβιβασμούς απέναντι σε «αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων», με στόχο -όπως υπογράμμισε- οι πολίτες να έχουν άνετη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή