Χαλέπι: Προσωρινή κατάρρευση της επιχείρησης εκκένωσης

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 12:48
UPD:12:54
REUTERS/OMAR SANADIKI
A- A A+

Η κυβέρνηση της Συρίας έθεσε προσωρινά τέλος στην εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου από αντάρτες και αμάχους, κατηγορώντας τους ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης ότι παραβιάζουν τους όρους που είχαν τεθεί.

Συριακές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αντάρτες μπλόκαραν τους δρόμους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την εκκένωση δύο σιιτικών χωριών που βρίσκονται περικυκλωμένα από αντάρτες στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ.

Την ίδια στιγμή, λεωφορεία τα οποία μετέφεραν ανθρώπους μακριά από το ανατολικό Χαλέπι φέρονται να δέχθηκαν πυρά.

Τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη πόλη της Συρίας από την Πέμπτη, ωστόσο ο ΟΗΕ σημειώνει ότι 50.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο συριακός στρατός, με τη στήριξη της Ρωσίας, έχει ανακαταλάβει σχεδόν το σύνολο του Χαλεπίου.

EURONEWS

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ως αιτία της διακοπής της εκκένωσης την προσπάθεια ανταρτών να πάρουν μαζί τους ορισμένους αμάχους ως ομήρους.

Πρακτορείο το οποίο συνδέεται με τη λιβανική, σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν και πολεμά δίπλα στο καθεστώς Άσαντ κατά των κυρίως σουνιτών μουσουλμάνων Σύρων ανταρτών ανέφερε ως βασικό λόγο για την προσωρινή κατάρρευση του μηχανισμού εκκένωσης το ζήτημα των δύο σιιτικών χωριών στο Ιντλίμπ, Φούα και Κεφράγια.

Συριακή κυβέρνηση και Ιράν έχουν επιμείνει ότι η εκκένωση του Χαλεπίου δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την εκκένωση των δύο σιιτικών χωριών.

Η αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ελίζαμπεθ Χοφ, μιλώντας από τηλεφώνου σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ότι η εντολή να σταματήσει η εκκένωση δόθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένος λόγος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή