Τις προτάσεις του για την ευρύτερη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την ίδρυσή του το 1945, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν.
Στην 63σέλιδη έκθεσή του ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών προτείνει την αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας – από το οποίο ζητεί να υιοθετήσει απόφαση με την οποία θα διευκρινίζεται πότε είναι αναγκαία η χρήση στρατιωτικών μέτρων- ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ίδρυση ενός νέου οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταδίκη όλων των μορφών τρομοκρατίας αλλά και τον ορισμό της τρομοκρατίας.
Οι τελικές προτάσεις αναμένεται να εγκριθούν από τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικών μέτρων εναντίον μίας χώρας, ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση με την οποία θα διευκρινίζεται πότε είναι απαραίτητη η χρήση τέτοιων μέτρων. «Στο σημερινό κόσμο, κανένα κράτος, όσο ισχυρό και αν είναι, δεν μπορεί να προστατευθεί μόνο του», αναφέρει στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν.
Στο ίδιο κείμενο ο γ.γ. του ΟΗΕ καλεί για την σύναψη συνθήκης με την οποία θα ορίζεται η τρομοκρατία ως οποιαδήποτε «ενέργεια που σκοπός της είναι να προκαλέσει το θάνατο ή σοβαρές σωματικές βλάβες σε πολίτες».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC, οι προτάσεις Ανάν έχουν εξασφαλίσει σημαντική διεθνή υποστήριξη. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε 22 από τις 23 χώρες που μετείχαν στη δημοσκόπηση, τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας. Το 69%, κατά μέσο όρο, των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ισχύ του βέτο των μονίμων μελών.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, στη διεύθυνση: http://www.un.org/largerfreedom/ .