Σε αναζήτηση συμμάχων στο Βερολίνο

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 15:11
UPD:15:12
SOOC/Menelaos Myrillas

Ως προσκεκλημένος του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε συζήτηση με εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

A- A A+

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου σήμερα έχουν στόχο να εξηγήσουν στο Βερολίνο την ελληνική στάση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών στο Βερολίνο έχουν τύπικά κομματικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα αφορμή του ταξιδιού είναι το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην περίπτωση των δύο υπουργών εκδηλώσεις του πολιτικού ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, που πρόσκειται στο γερμανικό κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Ηκ. Αχτσιόγλου θα συμμετάσχει και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά ο κ. Τσακαλώτος θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα. Αμφότεροι δεν έχουν προγραμματίσει κάποια συνάντηση με τους Γερμανούς ομολόγους τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Αντρέα Ναλες.

Ως προσκεκλημένος του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο κ. Τσακαλώτος θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε συζήτηση με εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Θέμα της εκδήλωσης είναι η αντιμετώπιση της δεξιάς στροφής στην Ευρώπη.

Τι θα επιχειρήσουν;

Νωρίτερα, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος θα δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με την κ. Αχτσιόγλου. Αναμένεται ότι οι δύο υπουργοί θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να απευθυνθούν στη γερμανική κοινή γνώμη για να παρουσιάσουν την ελληνική οπτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το στίγμα των επιχειρημάτων τους θα είναι ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και αναμένει ότι και οι θεσμοί θα ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις, ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Ανάλογη στάση αναμένεται ότι θα τηρήσει αύριο κατά τη συνομιλία του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας. Τα άλλα δύο κεντρικά θέματα της ατζέντας τους, εκτός από το οικονομικό, θα είναι το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή