Kαυτή για την Ελλάδα η ατζέντα της Συνόδου

Προτεραιότητα για τη χώρα μας, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 07:34
UPD:07:35
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2017, συζήτησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.  

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό, η συμφωνία του Δουβλίνου για το άσυλο, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και το Βrexit είναι τα σημαντικότερα άμεσου και έμμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που θα εξεταστούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν το γεγονός ότι η συμφωνία στο προσφυγικό λειτουργεί αποτελεσματικά και θα υπογραμμίσουν ότι θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, ωστόσο δεν πρόκειται να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Άγκυρας για κατάργηση της βίζας στους Τούρκους υπηκόους, που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε χθες ότι δεν πληρούνται τα προαπαιτούμενα από τουρκικής πλευράς για την κατάργηση της βίζας. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος μεταξύ της Κομισιόν και της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε να αναζητηθεί λύση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όπως είπε, είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κράτους δικαίου, βασικό προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας.

Πάντως, η μη άρση της βίζας και το γεγονός ότι επί της ουσίας «παγώνει» και η ενταξιακή διαδικασία, αφού η Αυστρία «μπλοκάρισε» προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς ουδείς ξέρει πώς θα αντιδράσει ο πάντα απρόβλεπτος πρόεδρος Ερντογάν. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν σήμερα οι Ευρωπαίοι είναι η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό από την Τουρκία.

Σε σχέση με τη συμφωνία του Δουβλίνου, με δεδομένη την αρνητική στάση των ανατολικών χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία), δεν αναμένεται σήμερα ουσιαστική πρόοδος, η οποία θα «ξεμπλοκάριζε» το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Υπουργών.

Το θέμα του Brexit θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο, χωρίς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Οι «27» αναμένεται να επαναλάβουν την πάγια θέση τους πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως ενεργοποιηθεί από το Λονδίνο το άρθρο 50 της συνθήκης. «Είμαστε απολύτως ενωμένοι και με ενιαία θέση σε όλα τα θέματα» ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι ο διαπραγματευτής της Ε.Ε., πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες και κατέγραψε τις θέσεις τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαιρετίσουν την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) από τα 315 στα 500 δισ. ευρώ, καθώς και την παράταση της λειτουργίας του μέχρι το 2020.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή