Το «Φαινόμενο του θερμοκηπίου» σε μια στάση λεωφορείου

Το νέο έργο της Δήμητρας Στάικου στο Studio Μαυρομιχάλη
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 09:05

Ήρωες του έργου είναι μια μάνα, μια κόρη, ένας αστυνομικός, ένας παπάς και μια νεαρή.

A- A A+

Μετά τo «Παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει» που παρουσιάστηκε την περασμένη θεατρική σεζόν, η Δήμητρα Στάικου επιστρέφει με το δεύτερο έργο της, με τίτλο «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου», το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τάκη Παρασκευόπουλου, στο Studio Μαυρομιχάλη, από τις 17 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9.15 το βράδυ, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017.

Απόδραση από μια νεκρά φύση

Ήρωες του έργου είναι μια μάνα, μια κόρη, ένας αστυνομικός, ένας παπάς και μια νεαρή. Όλα διαδραματίζονται σε μια στάση λεωφορείου, όπου κάθεται μια ηλικιωμένη γυναίκα με περίεργη όψη. Τα ρούχα της δείχνουν αλλόκοτα, κρατά μια βαλίτσα, φοράει ακουστικά, από τα οποία ακούγεται το «Passenger» του Ίγκι Ποπ, και κουνιέται στον ρυθμό του. Σε λίγο, πλησιάζει μία νεότερη γυναίκα, που κάθεται κοντά της, λαχανιασμένη και ανακουφισμένη που τη βρήκε. Η ηλικιωμένη θέλει να αποδράσει από το σπίτι τους, που της μοιάζει με νεκρά φύση, αποτολμώντας την αναζήτηση της ελευθερίας και της νεανικής φρεσκάδας.

Η κατάρα του φυσιολογικού κοινωνικά ανθρώπου

Στο σημείωμά της, η συγγραφέας του έργου εξηγεί: «Τρεις γυναίκες: Μάνα, κόρη, εγγονή, αλλά, ίσως, αυτό να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα λειτουργούσαν έτσι, ακόμη και αν δεν είχαν δεσμό αίματος. Τα πρόσωπα του έργου είναι οποιοσδήποτε θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε μια στάση λεωφορείου, να αναχωρεί. Στις γυναίκες αυτές, βλέπουμε πρόσωπα, που σαρκάζουν την εξουσία, τους θεσμούς της, τη θρησκεία και την κοινωνική ευνομία. Χάνουν και βρίσκουν τον εαυτό τους, πότε δρώντας λογικά, πότε παράλογα, αλλά πάντα με χιούμορ. Γιατί η κατάρα του homo normalis, του φυσιολογικού κοινωνικά ανθρώπου, είναι από τις πιο δύσκολες επιταγές».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Τάκης Παρασκευόπουλος, σκηνικά: Ηλίας Γαβριήλ, κοστούμια: Μαρίνα Μπασέτα, φωτογραφία: Ευάγγελος Καραλής, sound design: Αλέξανδρος Πετράτος. Παίζουν: Ελένη Τζαγκαράκη, Βίκυ Κουκουτσίδη, Δήμητρα Στάικου.

Πληροφορίες

Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134 - Αθήνα, τηλ: 210 6453330. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς