Σεβασμό του κοινοτικού δικαίου στις ελληνικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η πλειοψηφία των Ευρωπαίων βουλευτών, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.
Το σύνολο των ευρωβουλευτών υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τήρησης του κοινοτικού δικαίου, ενώ αρκετοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Κατά τα έτη των μνημονίων, οι νομοθετικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα αποτέλεσαν συνεχείς παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου» συμφώνησε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, τονίζοντας επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρείται από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκαΐτις, ο οποίος εκπροσώπησε την Κομισιόν στη συζήτηση, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και ότι «η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων δεν σημαίνει πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν εξαφανιστεί».
Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισήμανε ότι είναι «αδιανόητη» η εξαίρεση της Ελλάδας από τη Χάρτα των Δικαιωμάτων και επανέλαβε ότι «δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».
Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, η Ολλανδή Γιουνγκέριους επισήμανε ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί εργασιακή νομοθεσία και «δεν θα τη στηρίξουμε». Από την πλευρά των Πρασίνων, ο Βέλγος Λάμπερτς εστίασε στην ελάφρυνση του χρέους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ανάγκη έλευσης επενδύσεων.
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιώργος Κύρτσος, στην παρέμβασή του, υποστήριξε ότι ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών και ενεργειακού κόστους αποτελεί συνταγή αποτυχίας της οικονομίας και αξίωσε την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στις 5 Δεκεμβρίου του 2016, η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση για τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, με τη συμμετοχή του καθηγητή Πέντρο Μάρτινς, μέλους της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, συζητήθηκαν τα ευρήματα και οι συστάσεις της οκταμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2016, κατόπιν συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα. Στόχος της ομάδας ήταν να βοηθήσει την Ελλάδα και τους θεσμούς στην επίτευξη συμφωνίας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ