Waymo: Εταιρεία αυτόνομων οχημάτων από τη Google

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 12:48
UPD:12:51
Waymo
A- A A+

Το ότι η Google ασχολείται έντονα με τον χώρο των αυτόνομων οχημάτων και δοκιμάζει εδώ και καιρό κάποια από αυτά, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό – και η εταιρεία έκανε το επόμενο βήμα στο αντικείμενο, ιδρύοντας μια νέα εταιρεία, ονόματι Waymo που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό.

Η εταιρεία ανήκει στη μητρική της Google, Alphabet, και, όπως επισημαίνει το BBC, επισημαίνει την πρόθεση της εταιρείας να εκμεταλλευτεί πλέον εμπορικά την τεχνολογία που αναπτύσσει εδώ και πολλά χρόνια. Σε ειδική εκδήλωση, η εταιρεία έδειξε την ιστορία ενός τυφλού που μπόρεσε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι με ένα πρωτότυπο αυτόνομο όχημα. Το ταξίδι αυτό είχε γίνει το 2015, αλλά η εταιρεία το αποκάλυψε για πρώτη φορά την Τρίτη.

«Ο Στιβ Μάχαν ταξίδεψε μόνος του σε ένα από τα πρωτότυπα οχήματά μας, κινούμενος στα προάστια του Όστιν» έγραψε σχετικά ο Τζον Κράφτσικ της Google. «Ο Στιβ είναι τυφλός, οπότε οι αισθητήτες και το λογισμικό μας ήταν ο σοφέρ του». Ο Κράφτσικ θα γίνει ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της Waymo. Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, υπογράμμισε πως η Waymo δεν ενδιαφέρεται για την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων, αλλά για την ανάπτυξη της τεχνολογίας για αυτά. Πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν ride sharing, μεταφορές, logistics και ιδιωτικής χρήσης οχήματα, όπως είπε.

Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία πίσω από τα αυτόνομα οχήματα και για άλλες εφαρμογές. Σύμφωνα με το BBC, η ανακοίνωση της δημιουργίας της Waymo θα μπορούσε να υποδεικνύει πως η Google (που δείχνει να κινείται πιο επιφυλακτικά σε σχέση με άλλες εταιρείες, όπως η Tesla, που έχουν διαθέσει ήδη οχήματα με δυνατότητες αυτόνομης κίνησης στο εμπόριο) θα αποκλίνει από τον αρχικό σκοπό της, που ήταν να προσφέρει μόνο 100% αυτόνομα οχήματα.

Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, το πρόγραμμα αυτόνομων οχημάτων της Google εντασσόταν στα «μυστικά» προγράμματα έρευνας της Google X. Όσον αφορά στο Waymo, αντιπροσωπεύει το «Α new way forward in mobility», σύμφωνα με τον Κράφτσικ, που διευκρίνισε ότι η εταιρεία θα αποκαλύψει σύντομα πότε η τεχνολογία της θα είναι έτοιμη για παραγωγή.

Προτεινόμενα για εσάς