Ν. Αναστασιάδης: Πραγματική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού η διάσκεψη

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 23:45
UPD:23:50
EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE / HANDOUT

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συζητήσουν για την προετοιμασία για την διάσκεψη της Γενεύης (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Για πρόοδο στα ανοιχτά θέματα, αλλά και για εκκρεμότητες που «θα έρθουν ενώπιόν μας για να πάρουμε αποφάσεις», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος την Τρίτη είχε πολύωρη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες δεν συζήτησαν για τη σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης, τον Ιανουάριο. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις μέχρι τέσσερις συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου, σε χαιρετισμό του στο γεύμα της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της χώρας, δήλωσε ότι η μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού «βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο». Είπε ότι «σε μερικές εβδομάδες, στην Ελβετία, θα βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική ηγεσία και για πρώτη φορά έχοντας ανά χείρας τον χάρτη για τη ρύθμιση του εδαφικού, θα οδηγηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη».

Σημείωσε επίσης πως ο ίδιος θεωρεί αυτή τη διάσκεψη «μία πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, μια ευκαιρία για την οποία δώσαμε για χρόνια μάχες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Πέμπτης, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους «27» για τις διαπραγματεύσεις, στο τελευταίο σκέλος της πρωινής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το γεύμα των ηγετών.

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συζητήσουν για την προετοιμασία για την διάσκεψη της Γενεύης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή