Παπαδόπουλος: Η Αγκυρα πρέπει να υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3/10

Η υπογραφή θα είναι ένα πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 12:57
A- A A+

Ως πρώτο σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, την υπογραφή από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου).

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πως η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τις 3 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το θέμα της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε επίσης, πως η Τουρκία θα πρέπει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να υπογράψει το πρωτόκολλο και όχι να το μονογράψει.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε., αν η Αγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και στα νέα κράτη μέλη, εξέφρασε εξάλλου, ο Μάικλ Λέικ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο κ. Λέικ είπε ότι αν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο δεν θα ισχύει πλέον η προθεσμία της 3ης Οκτωβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τελικά η Αγκυρα θα υπογράψει το πρωτόκολλο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή