Επιστολή Ειρηναίου στη σύνοδο των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 15:37
UPD:15:49
A- A A+

Επιστολή στη σύνοδο των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου απέστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, με την οποία διευκρινίζει ότι ουδέποτε ο ίδιος έδωσε εντολές να πραγματοποιηθούν πωλήσεις ακίνητης περιουσίας στα Ιεροσόλυμα, σε εταιρείες εβραϊκών συμφερόντων. Ο Πατριάρχης γνωστοποιεί επίσης στην επιστολή του, την πρόθεσή του να φέρει την υπόθεση στα δικαστήρια, σημειώνοντας ότι εκεί θα λάμψει η αλήθεια.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC) στην πόλη της Ραμάλας. Η συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την εξέταση του θέματος των καταγγελιών για πωλήσεις γης από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να ζητηθεί από τη διάσκεψη κορυφής των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία διεξάγεται στο Αλγέρι, η επίλυση του θέματος σε διεθνές επίπεδο.

2. Να προταθεί η διεξαγωγή ψηφοφορίας εντός της Παλαιστινιακής Αρχής και η ψήφιση νόμου ο οποίος θα ορίζει την υποστολή όλων των ελληνικών σημαιών από τις μονές και τα ακίνητα γενικότερα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. (Ωστόσο, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε τέτοιο βήμα).

3. Εξέταση λεπτομερώς όλων των εγγράφων που εμφανίζουν πωλήσεις γης προς εβραϊκές εταιρίες και να ζητηθεί η γνώμη ειδικών νομικών συμβούλων για την πιθανότητα προσβολής των συμβολαίων.

4. Το Νομοθετικό Συμβούλιο υποστηρίζει και επιμένει στην ανάληψη δράσης της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί προ διημέρου.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό λόγω της στάσης της ιορδανικής κυβέρνησης η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ- προς το παρόν αναμένεται να προχωρήσει μόνο στην αποστολή του επιτετραμμένου της πρεσβείας της στο Τελ-Αβίβ, στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, οπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη. Ο επιτετραμμένος θα ενημερώσει τον Πατριάρχη κατ' αρχήν για την πρόθεση της ιορδανικής κυβέρνησης να τον καλέσει στην Ιορδανία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταλογίζονται, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αφαίρεσης του ιορδανικού διπλωματικού διαβατηρίου του.

Την ίδια ώρα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιεί την πρώτη συνάντησή της στην αίθουσα του Πατριαρχικού θρόνου με τον κ. Ειρηναίο. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο πρέσβης κ. Π. Καρακάσης, υπεύθυνος εκκλησιαστικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συνοδεύεται από πενταμελή ομάδα νομικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ελληνική αποστολή, στα έγγραφα στα οποία επιθυμεί να έχει πρόσβαση, καθώς και στα πρόσωπα με τα οποία θα χρειαστεί να συνεργαστούν οι εμπειρογνώμονες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή