Ένα ξεριζωμένο αγόρι, με ιστορίες στη βαλίτσα του

«Το αγόρι με τη βαλίτσα», σε διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου, από τις εκδόσεις Πατάκη
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 10:05
UPD:20:46
A- A A+

Αγγίζοντας το ιδιαίτερα επίκαιρο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης, η ηθοποιός, συγγραφέας και μεταφράστρια Ξένια Καλογεροπούλου διασκεύασε το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του βρετανού θεατρικού συγγραφέα Μάικ Κένι, «Το αγόρι με τη βαλίτσα», δημιουργώντας ένα τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση του εικαστικού Βασίλη Σελιμά.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Ναζ, ο οποίος ζει ευτυχισμένος στο χωριό του, σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, όταν, ξαφνικά, ξεσπά πόλεμος, και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει, για να σωθεί. Ωστόσο, τα χρήματα δεν αρκούν, για να ταξιδέψουν όλοι, και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του, στο Βερολίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός, διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, για να συναντήσει, επιτέλους, τον μεγαλύτερο αδερφό του, με μόνη του συντροφιά την Κρίσια - ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα, έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του. Μέσα από το παιδικό βλέμμα του μικρού Ναζ, ξετυλίγεται µια συγκινητική, αλλά και, συχνά, διασκεδαστική ιστορία.

Ξένια Καλογεροπούλου.

Με ιδιαίτερη αγάπη στα παιδιά

Γεννημένη το 1936, στην Αθήνα, η Ξένια Καλογεροπούλου σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (RADA). Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και σε 41 ταινίες, ελληνικές και ξένες. Το 1972, ίδρυσε έναν θίασο για παιδιά, που, αργότερα, ονομάστηκε Μικρή Πόρτα. Το 2004, ίδρυσε, με την Πέγκυ Στεφανίδου, ένα Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Το 2010, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θέατρο για βρέφη.

Για το θέατρο, μετέφρασε 29 έργα, έγραψε 3 έργα για παιδιά («Οδυσσεβάχ», «Ελίζα», «Το σκλαβί») και συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο στη συγγραφή άλλων 6 έργων. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κάρολος Κουν και με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Από το 1984, εγκαταστάθηκε στο δικό της θέατρο, την Πόρτα. Το 2015, εξέδωσε το «Γράμμα στον Κωστή» (εκδόσεις Πατάκη) και, το 2016, τα «Παραμύθια με την Ξένια» (εκδόσεις Μάρτης).

Δάσκαλος, ηθοποιός και δημοφιλής συγγραφέας

Ο Μάικ Κένι έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα και είναι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία. Ξεκίνησε ως δάσκαλος και, στη συνέχεια, έγινε ηθοποιός. Συνεργάστηκε για εννέα χρόνια με το θέατρο του Leeds, στον τομέα που οι Βρετανοί ονομάζουν «Θέατρο στην Εκπαίδευση». Ορισμένα από τα έργα, που έγραψε εκείνη την περίοδο, θεωρούνται σήμερα κλασικά στο είδος τους.

Μάικ Κένι.

Κατόπιν, εργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους, αλλά, τελικά, στράφηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά. Έχει βραβευτεί πολλές φορές, και η έγκυρη αγγλική εφημερίδα «Independent» τον περιέλαβε, το 2003, στον κατάλογο των σημαντικότερων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων, πλάι στον Πίντερ και τον Στόπαρντ. Καθώς δεν εγκατέλειψε ποτέ την εκπαιδευτική του ιδιότητα, αναγνωρίζει την οφειλή του σε μεγάλους παιδαγωγούς, όπως ο Ρούντολφ Στάινερ και ο Ιβάν Ίλιτς. Στην Ελλάδα, στο θέατρο Πόρτα, έχουν παιχτεί, εκτός από το «Αγόρι με τη βαλίτσα», τα έργα του «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι», «Ρουμπελστίτσκιν» και «Η μικρή γοργόνα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς