Επιστροφή 29 μεταναστών στην Τουρκία

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 18:48
UPD:18:59
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δεκελί της Τουρκίας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Στην Τουρκία επέστρεψαν 29 παράτυποι μετανάστες με επιχείρηση υπό της ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας.

Συγκεκριμένα επιστράφηκαν 10 μετανάστες από το Πακιστάν, 8 από το Μαρόκο, 4 από την Αλγερία, 3 από το Ιράν, 2 από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράκ και ένας από το Μπαγκλαντές. Για τους 18 υπήρχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου στον β' βαθμό, οι 9 δεν είχαν εκφράσει βούληση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ένας είχε ανακαλέσει την εκφρασθείσα βούλησή του για χορήγηση ασύλου και ένας ακόμα είχε παραιτηθεί από το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δεκελί της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.183  αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 54 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 777 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

Επιπλέον, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 381  αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή