Μικρό προβάδισμα του κόμματος Γκρουέφσκι στις εκλογές της ΠΓΔΜ

Αναμέτρηση - θρίλερ και πολιτική αβεβαιότητα
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 06:47
UPD:10:40
EPA/NAKE BATEV

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι έδωσε συνέντευξη Τύπου.

A- A A+

Μικρό προβάδισμα του κεντροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι έναντι του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών στην ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 98% των συνολικών ψήφων το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει το 37,96% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το 36,65% των ψήφων. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι που συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο οι ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν αμφότερες νικήτριες και πανηγυρίζουν.

«Ήταν μία δύσκολη μάχη, γιατί είχαμε πολλούς απέναντί μας και γι' αυτό η νίκη μας έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης μίλησε για ιστορικό αποτέλεσμα και νίκη του SDSM και μάλιστα εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει μία έδρα περισσότερη από το VMRO. «Το καθεστώς έπεσε, από σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας», είπε ο Ζάεφ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες ή ανεπίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω και της μικρής διαφοράς ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση, για να κυβερνήσει οποιοσδήποτε από τα δύο πρώτα κόμματα θα χρειαστεί να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι βρίσκεται σε θέση ρυθμιστή. Σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόμμα κυβερνούσε από το 2006 συνεργαζόμενο με το VMRO-DPMNE έχοντας κάνει πολιτική στροφή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή