Δοκιμάζοντας τα όρια ανοχής

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 14:00
EPA/REMKO DE WAAL

Ο κ. Βίλντερς δεν είναι νέο πρόσωπο ούτε εκτός συστήματος. Εξελέγη βουλευτής το 1998 με το φιλελεύθερο κόμμα VVD και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2004 με «σημαία» το «όχι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σήμερα δηλώνει «απλώς εθνικιστής».

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Τρία εκατομμύρια πολίτες είναι έτοιμοι να τον ψηφίσουν, χαρίζοντάς του την πρωτιά στις εκλογές του Μαρτίου και 35 από τις 150 έδρες στη Βουλή. Αυτό δείχνουν για τον επικεφαλής του ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες συχνά διαψεύδονται, αλλά σχεδόν ποτέ για καλό. Η προ ημερών καταδίκη του για παρακίνηση σε διακρίσεις κάθε άλλο παρά θα σταθεί εμπόδιο.

Γιατί οι Ολλανδοί στρέφονται σε αυτόν; «Γιατί είναι ο μόνος που θίγει τα ζητήματα που μας απασχολούν» σχολίαζε στο BBC 30χρονος υποστηρικτής του, υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ποια είναι αυτά; Οι αυξημένες προσφυγικές ροές, η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, οι οξείες οικονομικές ανισότητες, η περισσότερη Ευρώπη «με το ζόρι» εξηγούσε, αποκαλύπτοντας ότι ο Βίλντερς δεν είναι τόσο το πρόβλημα όσο το αποτέλεσμα της αδυναμίας των mainstream κομμάτων να μιλήσουν πειστικά για τα όσα θεωρεί πρόβλημα η κοινωνία.

Ο κ. Βίλντερς δεν είναι νέο πρόσωπο ούτε εκτός συστήματος. Εξελέγη βουλευτής το 1998 με το φιλελεύθερο κόμμα VVD και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2004 με «σημαία» το «όχι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σήμερα δηλώνει «απλώς εθνικιστής», δοκιμάζοντας συνεχώς τα όρια της ανοχής στη μηδενική ανεκτικότητα. Απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του ακροδεξιού, τον οποίο ο ίδιος δεν διστάζει να αποδώσει συνολικά στον μουσουλμανικό κόσμο, συγκρίνοντας το «φασιστικό», όπως το αποκαλεί, Κοράνι με το μανιφέστο του Χίτλερ «Ο Αγών μου». «Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, αλλά σχεδόν όλοι οι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι» δήλωνε το 2009 στον Guardian σε μία ανιστόρητη, άκρως επικίνδυνη, γενίκευση. Την ίδια χρονιά οι Βρετανοί απαγόρευσαν την είσοδό του στη χώρα τους, φοβούμενοι υποκίνηση μίσους.

Το 2011 διαδήλωνε έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, με ένα τεράστιο χιλιάρικο στα χέρια, «για τα πεταμένα λεφτά στους τεμπέληδες Έλληνες». Ο κ. Βίλντερς υποστήριζε ότι χώρες όπως η Ελλάδα αποτελούν «βραδυφλεγή βόμβα» για την Ένωση. Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι η επόμενη «βόμβα» θα σκάσει στην Ολλανδία και θα την έχει πυροδοτήσει ο ίδιος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή