Αντί της ενεργοποίησης του κόφτη, υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο, από 0,5% στο 1,1% και μάλιστα για δεύτερη χρονιά, είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι οι κάλπες για βουλευτικές εκλογές θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019.
Η οικονομία, είπε ο κ. Τσίπρας, επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του 2016.
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αίτημα που θέτει για πρόωρες εθνικές εκλογές.
«Έρχεστε και μας λέτε, μολονότι γνωρίζετε ότι πρόκειται για έκτακτη δαπάνη εντός του 2016 που έρχεται λόγω υπεραπόδοσης εσόδων, ότι καλύτερα να μην δίναμε την έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο της Ν.Δ., αναφορικά με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε προ ημερών ο κ. Τσίπρας.
Σε σχέση με το συγκεκριμένο πακέτο, ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης έχει οριζόντια και όχι στοχευμένα χαρακτηριστικά, οπότε - κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό - δεν τίθεται ζήτημα για εκλογικά οφέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στη συνέχεια και πάλι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον εάν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τα οποία έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, ώστε «να το ακούσουν οι νησιώτες».
«Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ τον οποίο προβλέπει η Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για το 2017 αναμένεται να υπερκαλυφθεί. Ο μεγαλύτερος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η ανακοπή του φαινομένου της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «από το 2015 έχουν δημιουργηθεί 200.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχουμε τη καλύτερη αναλογία προσλήψεων - απολύσεων της τελευταίας 15ετίας».
«Μην κρύβεστε πίσω από το ΔΝΤ»
Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη «να μην κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» όσον αφορά στο ζήτημα των πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές για μεταρρύθμιση στα εργασιακά.
«Η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι κοντά μας γιατί δεσμεύονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθύνοντας μήνυμα ότι «η Ε.Ε. και οι θεσμοί της είναι αυτοί που πρέπει να βάλουν τα όρια. Και νομίζω ότι θα το πράξουν. Και το ΔΝΤ πρέπει να πει ξεκάθαρα αν θα μείνει ή θα φύγει από το πρόγραμμα».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στην Κύπρο δύο ηγέτες που επιθυμούν πραγματικά λύση του Κυπριακού.
Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα κόμματα να διαμορφώσουν την «εθνική θέση» για το Κυπριακό, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι «οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών και διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθούν καθόλου. Άποψή μου είναι ότι δεν βοηθούν και την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι μία μικρή χώρα που θα φοβηθεί, αλλά δεν θα αντιδράσει και σπασμωδικά. Η Ελλάδα και η Κύπρος, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι χώρες μέλη της Ε.Ε.».
Η θέση της κυβέρνησης, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι «αν θέλουμε βιώσιμη λύση αυτή δεν μπορεί να προβλέπει την συνέχεια του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, αλλά και την παρουσία του τουρκικού στρατού. Αντιθέτως πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή του».
«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019»
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Για τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ. και του επεσήμανε πως «ως νέος Νοστρτάδαμος προφητεύετε επί ένα χρόνο εκλογές και καταστροφές που δεν έρχονται. Έχετε αναρωτηθεί ότι κινδυνεύετε να γίνεται γραφικός; Όταν κλείσει η αξιολόγηση τι θα λέτε; Εκλογές φυσικά. Όχι από πεποίθηση, αλλά από συνήθεια».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα φάση: από τους προϋπολογισμούς παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε προϋπολογισμούς αξιόπιστους. Αυτό είναι το true story, ενώ τα όποια οφέλη προκύπτουν θα αποδίδονται αμέσως». Σημείωσε ότι θα υπάρχουν «στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις», καθώς τον Δεκέμβριο υπογράφεται η συμφωνία για το Ταμείο Συμμετοχών για τις νέες τεχνολογίες και τις startup επιχειρήσεις, ενεργοποιούν το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2» και το «Εξοικονομώ». «Τα τρία Ταμεία θα διοχετεύσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ», είπε.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε το PSI, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το υποστήριξε. «Σήμερα για άλλη μία φορά αναφερθήκατε στο εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, τους μικροομολογιούχους και τις τράπεζες», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Καταλαβαίνω τους λόγους που το κάνετε. Οι λόγοι είναι εδώ, είναι στην αίθουσα και θέλουν διακαώς να πάρουν τον λόγο την ώρα που μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί», πρόσθεσε αναφερόμενος εμμέσως στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήθελε να λάβει τον λόγο επί προσωπικού μετά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
naftemporiki.gr