Θωμάς Κινδύνης: «…Στο χέρι μας είναι ο Πολιτισμός ή η Βαρβαρότητα…»

Ο ηθοποιός μιλά για την παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου»
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 14:25
UPD:25/12/2016 21:03
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ενσαρκώνοντας έναν ήρωα που ονειρεύεται έναν κόσμο τόσο απίστευτα όμορφο και αληθινό, που μόνο ένας γελοίος άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ έστω και να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρξει, ο ηθοποιός Θωμάς Κινδύνης μάς μιλά για την παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου».

Το αριστουργηματικής γραφής και πλοκής έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που οδηγεί τον θεατή βήμα βήμα από έναν κόσμο εχθρικό για τον άνθρωπο σε έναν επίγειο παράδεισο, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα, στο θέατρο Μορφές Έκφρασης.

Ο Θωμάς Κινδύνης επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στη σκηνή, υποδυόμενος έναν άνθρωπο που παλεύει για έναν κόσμο διαφορετικό, και μας μιλά για το έργο και για μια καλύτερη ζωή.

Μιλήστε μας για αυτό το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι. Πού οδηγεί τον θεατή;

Στο διάβα των αιώνων, εμφανίζονται φωτισμένοι άνθρωποι, είτε με τη μορφή μυστών, είτε με τη μορφή καλλιτεχνών, είτε με τη μορφή φιλοσόφων, και λένε στους ανθρώπους, με τον δικό τους τρόπο, αλήθειες που, αν η ανθρωπότητα τις τηρήσει, μπορεί και να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει εδώ και αιώνες, όχι μόνο σήμερα. Έτσι και ο Ντοστογιέφσκι, ανήκοντας σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, με το έργο του αυτό, σαν καθρέφτης, δείχνει στους συνανθρώπους του πώς κατάντησαν αυτή τη Γη και πώς μπορούν να τη μεταμορφώσουν σε έναν παράδεισο. Στο χέρι μας είναι ο Πολιτισμός ή η Βαρβαρότητα. Με την παράστασή μας, θέλουμε να οδηγήσουμε τον θεατή στον δρόμο της ελπίδας, αλλά και της δράσης για ένα καλύτερο αύριο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ήρωα του έργου; Τι τραγικό σκοπεύει να κάνει και πώς ανατρέπεται, τελικά, το σχέδιο του;

Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, όπως όλοι οι άλλοι. Η διαφορά του είναι ότι αυτός συνειδητοποίησε ότι η κατάστασή του έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και, τη στιγμή που αποφασίζει να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα, του αποκαλύπτεται - έστω και στο όνειρό του - η αλήθεια. Από εκεί και πέρα, η κατανόησή του πια για τους ανθρώπους και τη ζωή εν γένει τον κάνει να αναλάβει ένα είδος αποστολής για τη βοήθεια των συνανθρώπων του. Παλεύει να βγάλει από την πλάνη τους συνανθρώπους του, ακόμα και αυτούς που τον περιγελούν. Πιστεύει πως, αν οι άνθρωποι ήθελαν να θέλουν, όλα θα είχαν μεταβληθεί προς το καλύτερο. Είναι τόσο απλό. Μέσα σε μια μέρα, μέσα σε μια ώρα, θα μπορούσαν να φτιαχτούν τα πάντα! Γιατί, βασικά, ο άνθρωπος είναι καλός. Έτσι, μπορεί να βρουν έδαφος οι δοξασίες ότι, στον άνθρωπο, αξίζει η απόλυτη ευτυχία.

Πιστεύετε ότι αυτός ο υπέροχος κόσμος θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει για τους ανθρώπους;

Κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει αυτό. Όμως, πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν τον κόσμο. Και όσο ενισχύσουμε τις δυνάμεις του καλού, τόσο θα καταφέρουμε να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις του κακού. Εμείς, στις Μορφές Έκφρασης, παλεύουμε αέναα γι’ αυτό, εδώ και 23 χρόνια. Δημιουργήσαμε τον Αρμονικό Κύκλο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να βρουν πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά τους για τη ζωή. Σκοπός μας είναι να πλουτίσουμε τους ανθρώπους με δεδομένα, που να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους και πιο ευτυχισμένη.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ομάδα Μορφές Έκφρασης, σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα, σκηνογράφος: Κωνσταντίνα Μαρδίκη, διασκευή κειμένου: Θωμάς Κινδύνης, μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης. Ερμηνεύει ο Θωμάς Κινδύνης.

Πληροφορίες

Θέατρο Μορφές Έκφρασης: Αλκμήνης 13 - Κάτω Πετράλωνα (Εργοστάσιο Παυλίδη - Πειραιώς), τηλ.: 210 3464903 και 210 3464002. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 21.30, Κυριακή; 19.30. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, προπώληση και ομαδικά (6 άτομα και άνω): 10 ευρώ, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ και μέλη των Μορφών Έκφρασης: 7 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς