Δυσκολία να κατανοήσει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για μη έκδοση πέντε εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τη νύχτα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την έκδοση πέντε εκ των συνολικά οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία, όπου κατηγορούνται για συνέργεια στο πραξικόπημα, ωστόσο δέχθηκε την έκδοση τριών εξ αυτών.
«Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία γύρω από την έκδοση των οκτώ αυτών προσώπων, τα οποία απείλησαν τη ζωή Τούρκων πολιτών και της Αυτού Εξοχότητος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου 2016, ενώ στη συνέχεια κατέφυγαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που απορρίπτει την έκδοσή για κάποιους, ενώ την εγκρίνει για τρεις άλλους.
»Σαν χώρα, μεταξύ του 1967 και του 1974, η Ελλάδα είχε εμπειρία των αρνητικών επιπτώσεων μιας στρατιωτικής χούντας, οπότε θα μπορούσε να συμπαρασταθεί στην Τουρκία στη περίοδο που διανύει (σ.σ. μετά την απόπειρα πραξικοπήματος). Αναμένουμε η γειτονική και σύμμαχος Ελλάδα να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Κατανοούμε ότι η διαδικασία έκδοσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε», καταλήγει η τουρκική διπλωματία.
naftemporiki.gr