Κ. Καραμανλής για ελληνοτουρκικές σχέσεις και ονομασία ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 16:37
A- A A+

«Δύσκολη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως τον τελευταίο καιρό έχουν βελτιωθεί. Παράλληλα, όπως είπε, επιζητείται η διεύρυνση των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως π.χ. στον τουρισμό και την ενέργεια.

Ο κ. Καραμανλής είπε πως «οι δύο χώρες βρίσκονται σε ανοιχτό και διαρκή δίαυλο επικοινωνίας» και χαρακτήρισε «λανθασμένη την αντίληψη που αναζητά έναν απολογισμό από κάθε συνάντηση.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η θέση τίθεται υπό τον όρο της «πλήρους εκπλήρωσης των αυστηρών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας πριν από τις 3 Οκτωβρίου».

Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως το θέτει σε κάθε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του , εκφράζοντας την πεποίθηση πως «λαμβάνεται υπ’ όψιν».

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε και για τις αναφορές Σρέντερ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατά τη διάρκεια κοινής τους συνέντευξη Τύπου. «Δεν με ευχαριστεί, αλλά είναι η πραγματικότητα. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», ήταν το σχόλιο του Πρωθυπουργού ο οποίος σημείωσε: «Από λάθη, παραλείψεις, αστοχίες κυρίως της ελληνικής πλευράς επί σειρά ετών, η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών συνομιλητών μας κάνει χρήση αυτής της ονομασίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή