«Μαύρη γαλήνη» σε ένα κελί απομόνωσης

Το συγκλονιστικό κείμενο του Δ. Ν. Μαρωνίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 09:05
A- A A+

Το εκρηκτικό κείμενο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, «Μαύρη γαλήνη», βρίσκει ξανά φωνή και υπόσταση στη θεατρική σκηνή, μέσα από την παράσταση «Προς εγκατάστασιν ΙΙΙ… “Μαύρη γαλήνη”», την οποία σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Γιάννης Τσορτέκης.

Ως φόρος τιμής στον δημιουργό του έργου, τον κλασικό φιλόλογο, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφο Δ. Ν. Μαρωνίτη, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο, η παράσταση παρουσιάζεται από την εταιρεία θεάτρου «η ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2017, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Γραμμένο πάνω σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες

Στα εφτά χρόνια της δικτατορίας, Έλληνες πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις υπέφεραν και κινδύνεψαν από τη βία και την παράλογη βαναυσότητα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο - εντεταλμένος υφηγητής, τότε, στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Δ. Ν. Μαρωνίτης, ο οποίος δεν έμεινε καθόλου ήσυχος, με αποτέλεσμα να «φιλοξενείται» συχνά στα κρατητήρια της συμπρωτεύουσας και της Αθήνας. Μάλιστα, η σύλληψή του, στις αρχές του 1973, κόντεψε να έχει μοιραία κατάληξη: διάτρηση, καθυστερημένη μεταφορά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σωτήρια, όμως, εγχείρηση, την άλλη μέρα, από τον γενναίο και έντιμο ταγματάρχη - χειρουργό Βασώνη. Ακολούθησε η απομόνωσή του σε θάλαμο του Ψυχιατρικού Τμήματος έως τα μέσα Αυγούστου, που εξαγγέλθηκε και πραγματοποιήθηκε η γενική αμνηστία.

Γραμμένο σε αυτό το κελί της απομόνωσης, πάνω σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, ένα ημερολόγιο απελπισίας και εγκλεισμού, το κείμενο «Μαύρη γαλήνη», συνδιαλέγεται με το παρόν, σε μια δημόσια προσωπική στιγμή. Το πρόσωπο του «ημερολογίου», μέσα από μια απρόσμενη επιδρομή της μνήμης, αιωρούμενο μεταξύ γενναιότητας και δειλίας, σχεδόν τραυλίζει, εξομολογείται, προσπαθεί να αποδιώξει με αξιοπρέπεια τη μαύρη μνήμη, για να συναντήσει τη γαλήνη του.

Ταυτότητα παράστασης

Concept: Σταύρος Γασπαράτος - Σάκης Μπιρμπίλης - Γιάννης Τσορτέκης, σκηνοθεσία - ερμηνεία: Γιάννης Τσορτέκης, μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος, φωτογραφία - χωρογραφία: Σάκης Μπιρμπίλης, επιμέλεια κίνησης: Ελένη Φορτώση, δραματουργική επεξεργασία - βοηθός σκηνοθέτη: Δόμνα Ζαφειροπούλου.

Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Δώμα: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς