Καραμανλής: Αμετακίνητος στην προάσπιση του Συντάγματος

Αναφορικά με τον «βασικό μέτοχο»
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 16:41

A- A A+

«ΞΕΡΟΥΜΕ να υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον και το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του "βασικού μετόχου" και την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τόνισε ότι επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει την επιστολή, και ότι το ζήτημα με το "βασικό μέτοχο" και ο διάλογος μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τραβήξει σε μάκρος, σημειώνοντας ότι έχει περάσει από διάφορες φάσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, και από την κυβέρνησή του και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι η συμβατότητα αφορά κυρίως το Σύνταγμα.

Ωστόσο, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, εάν "ο κοινός τόπος που αναζητείται" θα οδηγήσει σε αλλαγές και ποιες είναι αυτές.

"Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, ούτε είναι σωστό". Πάντως ο πρωθυπουργός επέμεινε πολλές φορές ότι το ζήτημα αφορά το ελληνικό Σύνταγμα.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι πέρα από τη νομική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η πολιτική διάσταση, τονίζοντας ότι υπάρχει η βούληση στην κυβέρνηση για διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαπλοκής, ενώ απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα κακών χειρισμών από κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υπερδραματοποίηση του θέματος με το "βασικό μέτοχο", επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος με την Επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να υπάρξει ένα καλοπροαίρετο σημείο συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν εγγυάται πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, λόγω του νόμου, ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει σπατάλη πόρων και προβλήματα στην ανάθεση έργων στην περίοδο 2001-2004 και υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία αφορά τη βελτίωση των νομοθετικών προβλέψεων και μια συμφωνία για το παρελθόν. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε, αυτή την ώρα είναι πιο επείγον και μείζον.

Τέλος, σε ερώτηση, με αφορμή τις απόψεις που έχουν εκφραστεί και απο επιχειρηματίες, ότι ο νόμος για το "βασικό μέτοχο" είναι αντιαναπτυξιακός, ο πρωθυπουργός είπε ότι σέβεται κάθε άποψη, αλλά "βασική προϋπόθεση είναι να τηρείται ο νόμος, να διασφαλίζεται ο θεμιτός ανταγωνισμός και να μην υπάρχει ένα περιβάλλον όπου αφθονούν τα φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού και επιρροής των συμφερόντων".

Ταύτιση απόψεων με Θαπατέρο

Νωρίτερα το πρωί, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του Θαπατέρο, με ανταλλαγή προσκλήσεων για εκατέρωθεν επισκέψεις στις χώρες τους. Οι δύο πρωθυπουργοί «σε πολύ καλό κλίμα συζήτησαν τα γενικότερα θέματα της συνόδου Κορυφής, δηλαδή τις εξελίξεις γύρω από το σύμφωνο σταθερότητας και τη στρατηγική της Λισσαβώνας», αλλά και τη συνεργασία τους ενόψει της διαπραγμάτευσης για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2014, στην κατεύθυνση επίτευξης της σχετικής συμφωνίας «ει δυνατόν» τον Ιούνιο.

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης το θέμα της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας σε μια προσπάθεια αναβάθμισής της, ενώ αποφασίσθηκε η στενή διμερής συνεργασία για την προώθηση της πρότασης για τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, σε πιλοτική βάση.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή